Αρχιτεκτονικές συνθέσεις του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου της αποκαλούμενης “γενιάς του ‘30”, Γιάννη Μόραλη (1916-2009), φιλοξενεί έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στο κεντρικό κτίριο, από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου.

Ads

Πέρσι το Μουσείο Μπενάκη είχε διοργανώσει την πρώτη αναδρομική έκθεση των ζωγραφικών και σκηνογραφικών έργων του Γιάννη Μόραλη. Φέτος, το Μουσείο διοργανώνει έκθεση με 120 έργα του Γ. Μόραλη, μακέτες και προσχέδια των αρχιτεκτονικών συνθέσεων που φύλασσε στο εργαστήριό του.

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις» θα δέχεται το κοινό από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2011. Η έκθεση εκτός από τα έργα της δωρεάς, περιλαμβάνει και συνοδευτικό υλικό -σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, μακέτες, φωτογραφικό υλικό, κεραμικά καθώς και δείγματα αρχιτεκτονικών στοιχείων- που αναζητήθηκε και εντοπίστηκε σε ιδιωτικές κυρίως συλλογές. Η εικαστική του παρέμβαση σε δημόσια κτήρια είναι γνωστή και εγκαινιάστηκε το 1959 με τις συνθέσεις που κοσμούν τις δυο όψεις του ξενοδοχείου Χίλτον.

Σε διάστημα 40 περίπου χρόνων, ο Μόραλης σε συνεργασία με σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες ανέλαβε την κόσμηση μεγάλων αρχιτεκτονικών επιφανειών και χώρων σε κτήρια, ξενοδοχεία, τράπεζες και κατοικίες.

Ads

Αξίζει εδώ να αναφερθούν οι παρεμβάσεις στα ξενοδοχεία Mont Parnes, Mediterranean (Ρόδος), Αμαλία (Δελφοί), Ξενία (Κέρκυρα) και Astir (Βουλιαγμένη), σε καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας, της Citιbank και της Τράπεζας Πειραιώς, στα Υπόστεγα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, στο εστιατόριο Διόνυσος στου Φιλοπάππου, στη Σχολή Μωραΐτη, στο Δημαρχείο Αθηνών, καθώς και στο Σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό.

Η δωρεά αυτή προς το Μουσείο Μπενάκη η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, τον Οκτώβριο του 2010 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημήτρια, αποτελεί ένα ανεκτίμητο αρχείο μαρτυριών, δεδομένου ότι ορισμένες από τις κατασκευές αυτές έχουν καταστραφεί ή δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Πληροφορίες:
Μουσείο Μπενάκη-Κεντρικό Κτίριο
Κουμπάρη 1 ,Αθήνα, Τηλ: +302103671017
Είσοδος: 3 – 6 ευρώ
Διάρκεια Έκθεσης: 10.02.2011 έως 30.04.2011
Δε., Τε., Παρ., Σάβ.: 9:00 – 17:00
Πέμπτη: 9:00 – 24:00
Κυριακή: 9:00 – 15:00
Τρίτη: Κλειστά