O Ολλανδός καλλιτέχνης Τέο Γιάνσεν δημιουργεί παραδείγματα τεχνητής ζωής μέσα από τα γλυπτά του ήδη από 1990. Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης συνηθίζει να εκφράζει την πεποίθηση πως «τα τείχη ανάμεσα στην τέχνη και την τεχνολογία υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό μας».

Ads

Τα έργα του –συνδυασμός τέχνης και μηχανικής- αντιγράφουν τους σκελετούς των ζώων και περπατούν, αντλώντας ενέργεια από τον άνεμο που πνέει στις παραλίες των Κάτω Χωρών. Οι δημιουργίες του έχουν τη δική τους νοημοσύνη και μπορούν να παρακάμπτουν εμπόδια ή να αλλάζουν πορεία όταν εντοπίζουν κάποιον μπροστά τους.

Κατασκευασμένα από ξύλο, σωληνώσεις, πανιά που μοιάζουν με φτερά, τα «παιδιά» του Γιάνσεν εξελίσσονται διαρκώς ενώ δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί τέλεια στο αμμώδες περιβάλλον τους. «Τα πόδια τους είναι πιο αποτελεσματικά στην άμμο από τις ρόδες … δεν είναι απαραίτητο να αγγίζουν κάθε σπιθαμή του εδάφους κατά μήκος του δρόμου, όπως ένας τροχός».

Τα «κατοικίδια» του Ολλανδού αποθηκεύουν την πίεση του αέρα και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να «περπατήσουν» υπό συνθήκες άπνοιας. «Τα αυτοπροωθούμενα ζώα μου όπως το Animaris Percipiere έχουν ένα στομάχι που αποτελείται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια που περιέχουν αέρα, ο οποίος μπορεί να αντληθεί από την υψηλή πίεση του ανέμου».

Ads

Οι πιο εξελιγμένες δημιουργίες του Γιάνσεν ανιχνεύουν τη στιγμή που έχουν εισέλθει στο νερό και απομακρύνονται από αυτό. Άλλα είδη γαντζώνονται στη γη, όταν αντιλαμβάνονται πως πλησιάζει καταιγίδα.

«Με την πάροδο του χρόνο αυτοί οι σκελετοί επιβιώνουν όλο και καλύτερα από τα στοιχεία της φύσης όπως οι καταιγίδες και το νερό. Η επιθυμία μου είναι αυτά τα ζώα να σχηματίσουν αγέλες στις παραλίες και να ζήσουν τη δική τους ζωή».

«Αυτό που αντιμετώπισα στην εμπειρία μου με τη δημιουργία νέων μορφών ζωής είναι τα ίδια προβλήματα που πρέπει να είχε και ο Δημιουργός όταν έφτιαξε τον κόσμο», λέει ο Γιάνσεν και ελπίζει πως τα παιδιά του θα περιπλανώνται στις ακτές της Ολλανδίας όταν ο ίδιος θα έχει πια πεθάνει.