«Να αναμένετε νεκρό και εντός γηπέδου το επόμενο χρονικό διάστημα!», τόνισε, μιλώντας στον Αθήνα 984, ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), Γιάννης Πανούσης, σχετικά με τα επεισόδια μεταξύ οπαδών, τα χαράματα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έχασε τη ζωή του νεαρός φίλαθλος.

Ads

Αιτιολογώντας την πρόβλεψή του, ο κ.Πανούσης επισήμανε χαρακτηριστικά:»Δεν θέλουμε να αναλύσουμε σωστά το φαινόμενο. Εδώ δεν πρόκειται για παιδιά που χτυπιούνται, συγκρούονται για τη φανέλα. Εδώ δεν πρόκειται περί αθλητικής βίας φιλάθλων ή οπαδών. Πρόκειται για εγκληματική βία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό το φαινόμενο, που εμφανίζεται τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα».

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας πρόσθεσε: «Εδώ έχουμε να κάνουμε με εξαγριωμένους εγκληματοειδείς, μπαχαλάκηδες, κουκουλοφόρους, συμμορίες, πρώην κρατούμενους. Όλα αυτά είναι αντικείμενα έρευνας, δεν είναι δικές μου υποθέσεις. Αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν σε όλες τις εκδηλώσεις της σύγχρονης ανομίας στην Ελλάδα. Θα τους βρείτε στο γήπεδο, σε μια διαδήλωση θα τα σπάνε, θα τους βρείτε σε μια ληστεία, σε διάφορα πράγματα. Θέλω να πω, ότι και η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς του αθλητισμού, δεν θέλουν να δουν τι είναι αυτός ο μετα-χουλιγκανισμός…».