Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τι πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο της ακτιβιστικής έρευνας για την κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη -από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα- ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη.

Ads

Διαβάζω αυτόν τον καιρό την Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του Τζορτζ Φίνλεϋ, που βρέθηκε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Οι ομοιότητες με τη σημερινή εποχή είναι ανατριχιαστικές.

Γράφει ο άγγλος ιστορικός: «Επειδή έλειπε η συστηματική δικαστική εξουσία, παρουσιάσθηκε μεγάλη εθνική αποχαλίνωση. Οι τίμιοι πολίτες, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους με συνέπεια, πάθαιναν καταστροφή. Οι ανέντιμοι, ακόμα και εκείνα από τα χρέη τους που θα μπορούσαν χωρίς δυσκολία να τα πληρώσουν, αρνιόντουσαν να τα καταβάλουν. Στον λαό είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η τιμιότητα δεν ήταν η σωστότερη τακτική σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα. Και η τάση γενικά για ανεντιμότητα γύρω από τα οικονομικά μένει βαθιά χαραγμένη στην Ιστορία των Ελλήνων»!!! (Τα θαυμαστικά δικά μου).

Διαβάζω παρακάτω (και μένω κάγκελο): «Συμμορίες από στρατιώτες, ναύτες, καπετάνιους, στρατηγούς, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους, φοροεισπράχτορες, γραμματείς και τυχοδιώκτες πολιτικούς ζούσαν τεμπέλικα σε βάρος του δημοσίου».

Ads

Λίγο παρακάτω, το γλέντι συνεχίζεται: «Και στις δυο παρατάξεις οι πολιτικοί ηγέτες ήταν εξίσου εγωϊστές, διεφθαρμένοι και αμαθείς, ενώ αντίθετα οι τίμιοι άνδρες και του ενός και του άλλου κόμματος έμεναν μακριά από την διοίκηση των δημοσίων».

Για να καταλήξει, μερικές σελίδες αργότερα: «Στην Ελλάδα, πολιτικοί άξιοι να κυβερνήσουν είχε αποδειχθεί πως δεν υπήρχαν. Έτσι κρίθηκε απαραίτητο να φθάσει αντιβασιλεία από το εξωτερικό για να καθοδηγεί την κυβέρνηση». (Εδώ μπορείτε να προσθέσετε εσείς τα δικά σας θαυμαστικά).

Με άλλα λόγια εδώ και 180 χρόνια, τίποτε δεν άλλαξε. Προτείνω βίαιη εκτόπιση του ντόπιου πληθυσμού και την κάθοδο νέων Δωριέων. Αυτή η παραδεισένια χώρα δεν αξίζει στους κατοίκους της.

*Απαντήστε στο tvxs: Εσείς από ποιον θα θέλατε να ακούσετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Στείλτε μας τις προτάσεις σας στο [email protected] με θέμα «Για το Τί πρέπει να κάνουμε;».