Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τί πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο της ακτιβιστικής έρευνας για την κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη -από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα- ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Θανάση Σκρουμπέλου.

Ads

Tίς πταίει; Προπατορικό ερώτημα. Από την ημέρα που θυμάμαι τον εαυτό μου το ακούω στα αυτιά μου, γεννήθηκα στην Κατοχή. Τώρα εξήντα χρόνια μετά κατέληξα επιτέλους στο “τις πταίει” στην παράξενη αυτή χώρα μας.

Φταίει η ανεπάρκειά μας. Όλων. Εμείς που παραδίδουμε έναν σκάρτο κόσμο της απάτης στα παιδιά μας.

Ο καθένας μας έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στην οικογενειοκρατία που ανέχτηκε, στη λαμογιά που χάιδεψε, στο βόλεμα που ξάπλωσε, στην διαφθορά που άφησε ατιμώρητη, στον ναρκισσισμό είτε εθνικό είτε λαϊκό είτε αγωνιστικό που χαδεύτηκε, στα σκατά που με αυτά άφησε να ζει δίπλα τους και συνεχίζει να ζει.

Ads

Κάθε πρόταση λύσης την θεωρώ υποκριτική αν δεν στηρίζεται στην άμεση τιμωρία όσων πολιτικών και θεσμικών κλέψανε και κάνανε μπουρδέλο την έννοια της δικαιοσύνης. Πρώτα αυτό, να δείξουμε στα παιδιά μας ότι το θεμέλιο του κόσμου μας από δω και πέρα θα είναι η δικαιοσύνη και μετά συζητάμε.-

Απαντήστε στο tvxs: *Εσείς από ποιον θα θέλατε να ακούσετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Στείλτε μας τις προτάσεις σας στο [email protected] με θέμα «Για το Τι πρέπει να κάνουμε;».