Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τι πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο της ακτιβιστικής έρευνας για την κρίση της Κρυσταλίας Πατούλη -από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα-ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη και του συγγραφέα και τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη.

Ads

Κώστας Κουτσομύτης, σκηνοθέτης

Η κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό ο συνδυασμός μιας μεταστροφής των αξιών στην ελληνική κοινωνία και της αλλοτρίωσης της πολιτικής σε ένα πελατειακό σύστημα δούναι και λαβείν. Η ελληνική κοινωνία κατ’ αρχήν έστρεψε τη προσοχή της -σχεδόν αποκλειστικά- στην ικανοποίηση ποσοτικών αναγκών και αμέλησε εγκληματικά την έννοια της «ποιότητας» σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής: την Αγροτική Παραγωγή, την Οικονομία, τη Παιδεία, τη Τέχνη, στη καταναλωτική συνείδηση.

Αφετέρου, η πολιτική εξουσία εκμαύλισε και εκμαυλίστηκε από το σύστημα πελατειακών σχέσεων α) με τους ψηφοφόρους, για αμέτρητους και αναξιοκρατικούς διορισμούς στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, και β) με τον επιχειρηματικό κόσμο μέσα από ένα δαιδάλωδες σύστημα διαφθοράς, επιδοτήσεων και -στη καλύτερη περίπτωση- αδιέδοξων επενδύσεων χωρίς εξωστρέφεια. –

Αυτό που μπορούμε να κάνουμετώρα είναι… ακριβώς τα αντίθετα:

Ads

Να δώσουμε έμφαση στη «ποιότητα» σε κάθε μορφή κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Στη Παραγωγή, την Αγροτική Οικονομία, τον Τουρισμό, την Παιδεία, τον Πολιτισμό κ.ο.κ. Και κυρίως στο τρόπο που ζούμε μέσα στην Κοινωνία, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στις κοινωνικές μας σχέσεις. Αντίστοιχα, να τεθεί σε νέα -υγιή- βάση η σχέση πολίτη-ψηφοφόρου με τη πολιτική εξουσία, με καθαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοκρατία.

Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας – τραγουδοποιός

Κυρίως οι ρεβανσιστικές δυτικόφιλες εξουσίες της δεξιάς που κυριάρχησαν μετά τον εμφύλιο, αλλά και οι πρόσφατες ψευτοσοσιαλίζουσες, είναι υπόλογες για το κρατικό ουλαλούμ και την κοινωνικοοικονομική κρίση.

Δεν είναι άμοιρος ευθυνών κι ο λαός με τις μειωμένες ηθικές αντιστάσεις και την ενδοτικότητα στις ποικίλες σειρήνες της μαλαγανιάς και της ελαφράδας.

Έχουν λουφάξει κι οι πνευματικοί ταγοί. Μόνο απ’ την φωτισμένη μειοψηφία των απεγνωσμένων νέων θα μπορούσε να φωτιστεί λιγάκι αυτός ο ζόφος.-

Απαντήστε στο tvxs: *Εσείς από ποιον θα θέλατε να ακούσετε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα; Στείλτε μας τις προτάσεις σας στο [email protected] με θέμα «Για το Τι πρέπει να κάνουμε;».