Κάθε Υπουργός που σέβεται τον εαυτό του, έχει σήμερα ψηλά στην ατζέντα του την καινοτομία. Τόσο ψηλά μάλιστα που βάσει των εξαγγελιών, αν υλοποιηθούν έστω και τα μισά αυτών, η Ελλάδα θα έχει υιοθετήσει και υλοποιήσει τις πιο σύγχρονες πρακτικές τόνωσης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, νέας και νεανικής, μέχρι το τέλος του 2011 .

Ads

Τουλάχιστον πέντε είναι τα Υπουργεία που έχουν στην ατζέντα τους τέτοιες δράσεις, με πρωταγωνιστή το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον κο Χρυσοχοΐδη, βγήκε από το λήθαργο. Ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης, όπου εχθές σε ημερίδα του Ινστιτούτου Νεολαίας, η κα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε τις δράσεις υποστήριξης της νεολαίας στον τομέα του επιχειρείν, ενώ το παρόν δίνουν τα Υπουργεία Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών, Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέσω της κοινής δράσης «Ψηφιακή Ελλάδα 2020».

Τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, καθώς γραμμή έχει δώσει ο Πρωθυπουργός. Από τον Σεπτέμβριο και έπειτα έχουν υλοποιηθεί δεκάδες ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις σχετικά με την τόνωση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και την καλλιέργεια του επιχειρείν στους νέους. Επικοινωνιακά η κυβέρνηση το χειρίζεται ορθά το όλο θέμα. Προς το παρόν δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν πως όλα αυτά είναι επικοινωνιακό τρικ. Το αντίθετο μάλιστα, θα πρέπει να αναγνωρίσω πως . μέχρι στιγμής κάνει και πράξη ορισμένα από αυτά που ανακοινώθηκαν, με γρήγορους ρυθμούς. Καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο σχεδιασμού των όσων σχετικών με το θέμα πολιτικών θα εφαρμοστούν τη νέα χρονιά η πραγματική καινοτομία που θα καταφέρει η Δημόσια Διοίκηση είναι να σιγουρευτεί πως αυτές στοχεύουν αυτούς που πραγματικά πρέπει να επωφεληθούν, ενώ παράλληλα η διαχείριση αυτών να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κολλάει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Γιατί στη θεωρία τα λένε καλά. Δεν βρίσκω κάτι παράλογο πχ σε όσα δήλωσε ο κος Χρυσοχοΐδης στα πλαίσια της φετινής Infosystem. Στην υλοποίηση πρέπει να βρουν τον τρόπο, ώστε να μην ζήσουμε άλλο ένα ανέκδοτο made in Greece. Η Κυβέρνηση πατάει σε τεντωμένο σκηνή, γιατί κατάφερε να δώσει ελπίδα σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας πως θα το υποστηρίξει με ορθές πρακτικές. Με τον τρόπο αυτό, όσοι επιχειρούν θα έχουν τα κατάλληλα εφόδια, ενώ θα εξαλειφθούν τα όσα εμπόδια υπάρχουν μέχρι σήμερα. Θα αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα των νέων ανθρώπων. Συζητούμε δηλαδή, πως η ίδια η δημόσια διοίκηση θα καινοτομήσει κάνοντας το αυτονόητο.

Ads

Αν όμως αποτύχει, τότε πολύ φοβάμαι πως θα χαθεί και η τελευταία ελπίδα και πίστη της πιο αισιόδοξης μερίδας ανθρώπων, που δεν είναι άλλη από νέους με όραμα και στόχους. Οψόμεθα..

*Ο Γιώργος Γάτος είναι σύμβουλος ανάπτυξης εταιρειών και συντονιστής του Open Coffee στη Θεσσαλονίκη.