Αντιγράφω από πρόσφατη καταγγελία της Χιώτικης Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες «Λάθρα;»:

Ads

«Την Τρίτη 15/2 το απόγευμα από την Επιτροπή αλληλεγγύης τοποθετήθηκε στην πλατεία Βουνακίου πανό το οποίο έγραφε στα αραβικά «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες». Την Τετάρτη 16-2-2011 με το υπ’αριθμ 1016/49/388-α έγγραφο προς τον Δήμο Χίου, η Αστυνομική Δ/νση Χίου ζητά την απομάκρυνσή του (αντιγραφή από το πρωτότυπο) «Θέμα: Ανάρτηση πανό. Σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα αναρτήθηκε πανό στην πλατεία Βουνακίου από άγνωστα άτομα το οποίο αναφέρει στην Αραβική γλώσσα τη λέξη «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ». Προφανώς το ίδιο γράφεται και σε άλλες γλώσσες. Παρακαλούμε για την άμεση απομάκρυνση του εφαρμόζοντας την σχετική νομοθεσία.» Την Πέμπτη παραλαμβάνεται το έγγραφο από τον Δήμο Χίου με αριθμό πρωτοκόλλου 5547/17-02-2011. Την Παρασκευή 18-02-2011 το πανό είχε κατέβει από την πλατεία από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Χίου σύμφωνα με την υπόδειξη της Αστυνομικής Δ/νσης Χίου. Αντίστοιχα, την Πέμπτη 3-3-2011 και ενώ συνεχίζονταν η απεργία πείνας των μεταναστών αναρτούμε εκ νέου δύο πανό στην κεντρική πλατεία το ένα στα Ελληνικά και το άλλο στα Αραβικά με υπογραφή «Λάθρα;» τα οποία έγραφαν «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες». Την επομένη μέρα Παρασκευή 4-3-2011 το ξενόγλωσσο πανό είχε κατέβει ξανά από την πλατεία».
Είναι προφανές ότι οποιοδήποτε σχόλιο και να γίνει
επί των συγκεκριμένων περιστατικών και του τρόπου σκέψης και δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Δήμου Χίου δεν μπορεί να αποδώσει ούτε στο ελάχιστο την γελοιότητα, τον μίζερο επαρχιωτισμό, την μικρότητα, την ανικανότητα, την αμορφωσιά, την ανευθυνότητα, την αλαζονεία, τον αυταρχισμό, την υποκρισία, την μισαλλοδοξία, την οπισθοδρόμηση, την επικινδυνότητα εν τέλει αυτών των φασιστικών πεποιθήσεων ανθρώπων οι οποίοι καταλαμβάνουν θέσεις ηγετικές υπηρεσιών του Κράτους οι μεν και αιρετά αξιώματα της αυτοδιοίκησης οι δε.
Αν το εν λόγω περιστατικό ήταν το μοναδικό δείγμα παρόμοιας νοοτροπίας και συμπεριφοράς θα ήταν απλώς γελοίο. Δεν είναι όμως, δυστυχώς. Απεναντίας, είναι το κερασάκι στην τούρτα. Μια τούρτα τα συστατικά της οποίας διαμορφώνουν την εδώ και χρόνια πραγματικότητα στο νησί, όπου οτιδήποτε διαφορετικό διώκεται μέχρι εξόντωσης, όπου άνθρωποι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι, παρακολουθούνται και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υπόληψή τους επειδή απλά έχουν πολιτική στάση και άποψη, όπου η φύση βιάζεται ανεπανόρθωτα και η πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφεται στο βωμό του βραχυπρόθεσμου κέρδους, όπου τα ζώα βασανίζονται και θανατώνονται μαζικά μόνο και μόνο επειδή οι κρατικοί και πολιτικοί παράγοντες διαθέτουν σε πλεόνασμα όλα αυτά τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά.
Ως κάτοικος του νησιού της Χίου, ως θύμα στο παρελθόν αστυνομικής βίας προερχόμενης από τέτοιου είδους σκεπτικά και τέτοιας ποιότητας ανθρώπους, ως συγγραφέας ο οποίος έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς από αναγνώστες και κριτικούς διαφημιστής και υμνητής του νησιού της Χίου, δηλώνω την οργή και την αγανάκτησή μου για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο αυτόν εδώ και χρόνια και εκπορεύονται από τις ως άνω περιγραφόμενες προσωπικότητες και νοοτροπίες, ντρέπομαι για λογαριασμό τους, καλώ δε κάθε σκεπτόμενο πολίτη αυτής της χώρας να αντιδράσει, να τους περιφρονήσει όπως τους αξίζει, να ματαιώσει κάθε τυχόν σχέδιό του για τουρισμό στη Χίο το φετινό Πάσχα (εξαιτίας του -γελοίου όπως τον κατάντησαν- παραδοσιακού ρουκετοπόλεμου) και το καλοκαίρι και να διαδώσει αυτή την πρόταση τουριστικού μποϋκοτάζ σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεται. Είναι η μόνη μας άμυνα απέναντι στην αμορφωσιά τους και η μόνη ουσιαστική βοήθεια που μπορεί ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης να προσφέρει σε όλους εμάς που ζούμε σε αυτόν τον τόπο και τους ανεχόμαστε.
Γιάννης Μακριδάκης