«Ο Παπανδρέου στη θέση του Μπαν Κι Μουν – Πώς θα κλείσει το ‘μακεδονικό’ ζήτημα;» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Kanal5 στην Αθήνα, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, θα είναι πιθανότατα υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ads

Η πληροφορία αυτή, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, κυκλοφορεί εδώ και μήνες σε ελληνικούς κύκλους, αλλά όσο περνάει ο καιρός, καθίσταται όλο και πιο πιθανό ο κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν διάφορα σενάρια που αφορούν την πΓΔΜ: το πρώτο είναι να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος πριν να αναλάβει καθήκοντα Γ.Γ. του ΟΗΕ ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο του στη νέα θέση χωρίς υποχρεώσεις που σχετίζονται με ελληνικά εθνικά θέματα αλλά και χωρίς φόβο ότι η λύση τους μπορεί να επηρεάσει την πολιτική του σταδιοδρομία.

Το δεύτερο σενάριο είναι να «παγώσουν» πλήρως οι διαπραγματεύσεις, καθώς Πρωθυπουργός της Ελλάδας μπορεί να γίνει κάποιος με πιο σκληρές θέσεις και με χειρότερα αιτήματα για την πΓΔΜ.

Ads

Στην Ελλάδα θεωρούν πως δεδομένου ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Γ.Γ. του ΟΗΕ αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2011, οπότε και θα γίνει γνωστό εάν τελικά ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος, υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου να επιλυθούν τα δύο εθνικά προβλήματα, δηλαδή το κυπριακό και το ζήτημα του ονόματος.

Ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Παπανδρέου ακούγονται οι κ.κ. Βενιζέλος, Δρούτσας και Παμπούκης καθώς και η κα Αποστολάκη.

Πάντως αναφορές που γίνονται από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τα συχνά ταξίδια του κ. Παπανδρέου έχουν ως στόχο την προώθηση της υποψηφιότητάς του πριν την επίσημη ανακοίνωσή της, ότι η ελληνική διπλωματία ασχολείται με τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου και με την αναζήτηση χωρών, τόσο γειτονικών όσο και μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ και ότι μεγαλύτερος ανταγωνιστής του κ. Παπανδρέου για τη θέση αυτή είναι ο Σλοβένος Πρόεδρος, κ. Ντανίλο Τουρκ.