«Για να προλάβει τυχόν δυσάρεστα», το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προέβη στην κοινοποίηση εξωδίκου της ΑΕΠΙ προς την ΕΡΤ με αφορμή εκπομπή για την εταιρεία προστασίας πνευματικής ιδοκτησίας, που ετοίμαζε ο Κ. Βαξεβάνης στο «Κουτί της Πανδώρας». Αυτό υποστήριξε σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής, Ιω. Λασκαρίδης, ο οποίος παραδέχτηκε την αποστολή του εγγράφου αλλά και το γεγονός ότι ζήτησε από την ΕΡΤ να απαντήσει σχετικά τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Ads

Το «Κουτί της Πανδώρας» πραγματοποιούσε το τελευταίο διάστημα μια έρευνα για την ΑΕΠΙ. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Βαξεβάνη, το επιτελείο της εκπομπής είχε πληθώρα καταγγελιών για είσπραξη δικαιωμάτων από καταστήματα όπου δεν υπήρχε καμιά δημόσια εκτέλεση τραγουδιών, όπως περίπτερα ή καταστήματα στα οποία απλά ο ιδιοκτήτης άκουγε ραδιόφωνο. «Ψάχνοντας, διαπιστώσαμε πως υπήρχε θέμα με τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο λειτουργούσε η ΑΕΠΙ. Έγκριτοι νομικοί διαπίστωναν πως το κράτος λειτουργεί ως νταβατζής της ΑΕΠΙ μετατρέποντας μάλιστα μια αστική διαφορά σε ποινικό αδίκημα. Απευθυνθήκαμε στην ΑΕΠΙ για να απαντήσει σε αυτά. Η εκπρόσωπός της, όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά προσβλητικά μας είπε πως «ξέρει ποιος μας έχει βάλει» και πως « θα δούμε τι μας περιμένει». Γνωστός καλλιτέχνης, μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ, με έβρισε δημόσια γιατί σκόπευα να βγάλω τέτοιο θέμα» αναφέρει σε άρθρο του, στο διαδικτυακό τόπο της εκπομπής ο Κώστας Βαξεβάνης.

Το επιτελείο της εκπομπής, σύμφωνα με τον κ. Βαξεβάνη απευθύνθηκε και γραπτά στην ΑΕΠΙ αλλά και πάλι δεν πήρε απάντηση. Αντίθετα η εταιρεία έστειλε ένα εξώδικο, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο της εκπομπής, η οποία δεν έχει προβληθεί, προκατειλημμένο εναντίον της. Η ΑΕΠΙ κοινοποίησε το εν λόγω έγγραφο στην εκπομπή το «Κουτί της Πανδώρας», την ΕΡΤ και το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ από την πλευρά του, αντί να εξηγήσει ότι δεν μπορεί να παρέμβει για εκπομπή που δεν έχει προβληθεί, ζήτησε από την ΕΡΤ να απαντήσει στο εξώδικο της ΑΕΠΙ.

Ο κ. Βαξεβάνης υποστήριξε ότι το ΕΣΡ στην εν λόγω περίπτωση ανακατεύεται σε κάτι για το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα αφού δεν υπάρχει εκπομπή αλλά έρευνα σε εξέλιξη. Επιπλέον, κατήγγειλε την Αρχή ότι προσπαθεί «να ασκήσει προληπτική λογοκρισία» και ζήτησε από τα θεσμικά όργανα του Κράτους να με προστατεύσουν από τους προστάτες. Ωστόσο, αυτό που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, κ. Λασκαρίδη θα καθιστούσε προληπτική λογοκρισία, θα ήταν η απαγόρευση προβολής της εκπομπής!

Ads