Η νέα δυνατότητα χρήσης λογισμικού αναγνώρισης προσώπων από τους χρήστες του Facebook, προκειμένου να ταυτοποιούν αυτομάτως τους φίλους τους μέσω φωτογραφιών έχει ήδη πυροδοτήσει που ανάγκασαν το Facebook να παράσχει σχετικές πληροφορίες στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές.

Ads

Πρόκειται για τη δυνατότητα «Tag Suggestions», η οποία προτείνει το όνομα του «φίλου» που υπάρχει στη νέα φωτογραφία που αναρτεί ο χρήστης. H αναγνώριση του «φίλου» της φωτογραφίας γίνεται έπειτα απο σύγκριση της φωτογραφίας με άλλες που προϋπάρχουν. Το «Tag Suggestions» πρωτοεμφανίστηκε εδώ και έξι μήνες στις ΗΠΑ ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκε και στις υπόλοιπες χώρες.

Η εν λόγω υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να εξαιρεθεί, περιλαμβάνεται όμως στις «στάνταρντ» ρυθμίσεις απο τις οποίες για να εξαιρεθεί κανείς πρέπει να μεταβεί στο Private Settings. Στέλεχος της εταιρίας κυβερνοασφάλειας Sophos τόνισε πως δεν πρέπει να επιτρέπεται η αναζήτηση και αναγνώριση φωτογραφιών χωρίς συναίνεση του ίδιου του προσώπου που βρίσκεται στη φωτογραφία. Ο Έντουαρντ Μάρκι, επίσης, μέλος του Κονγκρέσου των ΗΠΑ και δημοκρατικός βουλευτής της Μασαχουσέτη δήλωσε πως η νέα δυνατότητα δε θα πρέπει να ισχύει αυτομάτως για τους χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους πρώτα.

Το Facebook παραδέχτηκε πως θα έπρεπε να ενημερώσει περισσότερο τους χρήστες για τη νέα αυτή δυνατότητα δήλωσε όμως πως πρόκειται για μια λειτουργία που απλώς διευκολύνει τους χρήστες να συσχετίζουν τους φίλους τους με τις φωτογραφίες. Ανέφερε μάλιστα πως το λεγόμενο «ταγκ» (η συσχέτιση «φίλου» με φωτογραφία) γίνεται πάνω απο 100 εκατομμύρια φορές την ημέρα απο τους χρήστες πράγμα που οδήγησε το Facebook στην προσφορά της νέας αυτής δυνατότητας.

Ads

Το Electronic Privacy Information Center (οργάνωση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων) θεωρεί πως κατ’ αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή. Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων εντείνει φόβους για το τέλος της ιδιωτικότητας καθώς εν συνεχεία θα μπορούσε κανείς να γνωρίσει πράγματα για κάποιον στο διαδίκτυο κάνοντας χρήση μιας φωτογραφίας του.

Τη δυνατότητα αυτή έδινε και η Google με το «έξυπνο» κινητό με το οποίο μπορούσε κανείς να φωτογραφήσει κάποιον και έπειτα να αναζητήσει πληροφορίες γι’ αυτόν στο διαδίκτυο. Την εφαρμογή αυτή σταμάτησε οικειοθελώς καθώς παραβίαζε επίσημα την ιδιωτικότητα.