Οι βρετανικές εφημερίδες είναι υπερβολικά εξαρτημένες από τη διαφήμιση, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που επιμελήθηκαν ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αυτή η ανισορροπία είναι ο κύριος λόγος για την έξαρση των λουκέτων και των μαζικών απολύσεων στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς τα τελευταία χρόνια, λένε οι επιστήμονες, απορρίπτοντας πως για την πτώση των εφημερίδων ευθύνεται το διαδίκτυο.

Ads

Το βιβλίο αμφισβητεί την πεποίθηση ότι το διαδίκτυο έχει υπονομεύσει επιχειρηματικά μοντέλα με τον ισχυρισμό πως δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ χρήσης του διαδικτύου και την κερδοφορία των εφημερίδων.

Το έργο, που ανατέθηκε από το με έδρα την Οξφόρδη Ινστιτούτο του Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας, εξέτασε τις βιομηχανία των εφημερίδων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Βραζιλία.

Σε πολλές χώρες όπου η online δραστηριότητα είναι υψηλή, συμπεριλαμβανομένης της Σκανδιναβίας και της Γερμανίας, οι εφημερίδες εξακολουθούν να σημειώνουν καλές επιδόσεις, με τίτλους που παράγουν συνήθως το 50 τοις εκατό των εσόδων από τη διαφήμιση.

Ads

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπου η διαφήμιση στοχεύει σ’ ένα μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων, η εικόνα είναι μακράν ζοφερότερη, αλλά αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από μια κυκλική ύφεση στη διαφήμιση που έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει η μελέτη.

«Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Φινλανδία έχουν όλες περίπου το ίδιο ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου», γράφουν οι συντάκτες βιβλίων. «Ωστόσο, η αμερικανική βιομηχανία εφημερίδας, η παράγει πάνω από το 80 τοις εκατό των εσόδων της από τις διαφημίσεις, είναι σήμερα σε μια πολύ πιο σοβαρή κρίση από τους ομολόγους της στη Γερμανία και τη Φινλανδία, όπου οι διαφημίσεις αποτελούν συνήθως περίπου το 50 τοις εκατό των συνολικών εσόδων».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εφημερίδες σε χώρες που έχουν μακρά παράδοση κρατικής χορηγίας αποδίδουν καλά στην εποχή του Διαδικτύου.

Οι κρατικές επιδοτήσεις έχουν προταθεί ως πιθανό επιχειρηματικό μοντέλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες εφημερίδων ανησυχούν για την αποδοχή των χρημάτων της κυβέρνησης, διότι φοβούνται ότι θα επηρεάσει τη συντακτική ανεξαρτησία τους.