Ένα σφάλμα στο χάρτη της Google Maps έγινε η αφορμή για να ανέβει το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα στη Νικαράγουα και την Κόστα Ρίκα. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το νησί Καλέρο που αμφότερες οι χώρες διεκδικούν, στο ποταμό Σαν Χουάν που αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών κοντά στην Καραϊβική.

Ads

Λόγω λάθους της υπηρεσίας Google Maps, που ανέφερε ότι το νησί ανήκει στη Νικαράγουα, η κυβέρνηση της χώρας απέστειλε στρατεύματα στο σημείο.Η κυβέρνηση της Νικαράγουα παραδέχτηκε ότι κατέλαβε την περιοχή μόνο και μόνο επειδή η συγκεκριμένη ιστοσελίδα εμφάνιζε το νησί εντός των ορίων της, αλλά παρόλα αυτά αρνείται να αποσύρει τα στρατεύματά της. Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της νικαραγουανής κυβέρνησης, Χάιµε Μοράλες Καράτσο, απέρριψε την απαίτηση της Κόστα Ρίκα να αποσυρθούν 50 στρατιώτες της από το νησί Καλέρο, στις ακτές του Ατλαντικού. Επιπλέον, η Νικαράγουα δηλώνει ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Μετά από μία θυελλώδη 8ωρη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανών Κρατών (ΟΕΑ) που κάλεσε τις Κόστα Ρίκα και Νικαράγουα να ανακαλέσουν τις στρατιωτικές και αστυνομικές τους δυνάμεις από τις όμορες μεθοριακές τους ζώνες και να αποκαταστήσουν σύντομα το διμερή διάλογο, ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία του ΟΕΑ» αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Νικαράγουας από τον Οργανισμό.

Μάλιστα, μίλησε περί συνωμοσίας της οποίας ηγείται η Κολομβία, χώρα με «επεκτατική πολιτική στην περιοχή της Καραϊβικής» και έφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες συμφωνίες της Κόστα Ρίκα και της Ονδούρας, για συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές με σπόνσορα την Κολομβία που ουσιαστικά παραβιάζουν την επικράτεια της Νικαράγουας. Διευκρίνισε δε, ότι τα στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.

Ads

H Google από τη μεριά της δήλωσε πως το λάθος προέκυψε καθώς χρησιμοποίησε τα εσφαλμένα δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ. Ως αντίδραση η κυβέρνηση της Προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Κόστα Ρίκα στον ΟΗΕ και πιο συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.