Ο Πρόεδρος Ομπάμα σχεδιάσει να παραδώσει στο υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μια νέα πρόταση σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, η οποία θα αφορά στη δημιουργία μιας ειδικής ταυτότητας για το Διαδίκτυο ειδικά για τους Αμερικανούς πολίτες, όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση στις 10 Ιανουαρίου στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Οικονομική Πολιτική του Στάνφορντ, όπου μίλησαν ο Gary Locke, Υπουργός Εμπορίου και ο Howard Schmidt, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο.

Ads

«Είναι το απόλυτα τέλειο σημείο για την αμερικανική κυβέρνηση», ώστε να συγκεντρώσει όλες τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός χαρακτηριστικού οικοσυστήματος στο Διαδίκτυο, δήλωσε ο Howard Schmidt.

Η συγκεκριμένη είδηση, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο CNET, θα επιτρέψει στο υπουργείο να δράσει αποτελεσματικά όσον αφορά στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο, αποκλείοντας την είσοδο σε άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ παράλληλα αναμένεται να ευχαριστήσει τις οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των πολιτικών ελευθεριών, οι οποίες έχουν εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία τους σχετικά με το διπλό ρόλο της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα συντάσσει προς στιγμή την επονομαζόμενη «Εθνική Στρατηγική για έμπιστες ταυτότητες στον Κυβερνοχώρο», η οποία θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Gary Locke, ενώ ένα προσχέδιό της είχε προηγηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Ads

«Δεν μιλάμε για μια εθνική ταυτότητα», δήλωσε ο Locke στην εκδήλωση στο Στάνφορντ. «Δεν μιλάμε για ένα ελεγχόμενο κυβερνητικό σύστημα. Αυτό που συζητάμε είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στο Διαδίκτυο και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς και η μείωση, ίσως ακόμη και η εξάλειψη της ανάγκης για απομνημόνευση δεκάδων κωδικών, μέσω της δημιουργίας και της χρήσης πιο αξιόπιστων ψηφιακών ταυτοτήτων». Το υπουργείο Εμπορίου θα εγκαθιδρύσει ένα εθνικό γραφείο, το οποίο θα εργαστεί πάνω σ’αυτό το έργο, υποστήριξε ο Locke.

Ακόμη δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά μ’ αυτή τη νέα «έμπιστη ταυτότητα», αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση του περασμένου έτους, θα αφορά σε μία «έξυπνη κάρτα» ή ένα ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο θα αποδεικνύει την πραγματική ταυτότητα των χρηστών. Οι ψηφιακές ταυτότητες θα προσφέρονται στους καταναλωτές από διαδικτυακούς πωλητές χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, ο Howard Schmidt τόνισε ότι η ανωνυμία και η δυνατότητα ψευδωνύμου θα είναι επιτρεπτά στο Διαδίκτυο. «Δε χρειάζεται να πάρω πιστοποίηση, εάν δεν το θέλω», δήλωσε.

Υπάρχουν, τέλος, αντιζηλίες μεταξύ των υπηρεσιών, οι οποίες διεκδικούν την εξουσία στο Διαδίκτυο, όπως το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ή μυστική υπηρεσία NSA, η οποία αποτελεί παράρτημα του Υπουργείου Άμυνας.