Στελέχη από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο -όπως οι Google, Facebook, Microsoft αλλά και ο ίδιος ο Ρ. Μέρντοχ- θα παρουσιάσουν τις οικονομικές ευκαιρίες που υπάρχουν στον παγκόσμιο ιστό από σήμερα μέχρι και αύριο στο φόρουμ e-G8. Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του G8, που θα διεξαχθεί δύο ημέρες αργότερα, το θέμα του διαδικτύου.

Ads

Μετά το φόρουμ e-G8 (που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη), ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του διαδικτύου θα συναντηθούν με τους ηγέτες του G8, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στην Ντοβίλ, στις 26 και 27 Μαΐου, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης. «Για πρώτη φορά, οι ”φωνές” επιχειρήσεων, στοχαστών και σημαντικών παραγόντων που συνέβαλαν στη δημιουργία του Internet θα εισακουσθούν από τα υψηλότερα κλιμάκια της διεθνούς πολιτικής», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ομίλου εταιρειών επικοινωνίας Publicis στην οποία ο κ. Σαρκοζί ανέθεσε τη διοργάνωση του φόρουμ e-G8.

Δεν είναι όμως λίγοι οι bloggers και ακτιβιστές που θεωρούν ότι το e-G8 δεν αποτελεί κίνηση καλής θελήσεως, αλλά μια έμμεση προσπάθεια των κυβερνήσεων για την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στο Διαδίκτυο, με βασικά κίνητρα την εξουσία και το οικονομικό όφελος. «Πίσω από το ‘προπέτασμα’ της ψευδο-συμβουλευτικής διαδικασίας, κρύβεται η επιθυμία των κυβερνήσεων να ελέγχουν το Internet», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλική οργάνωση Le Quadrature du Net.

Αρκετές χώρες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με την Google -τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο- με πρώτη και μεγαλύτερη την Κίνα, όπου η εταιρεία έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση του Πεκίνου ότι εισβάλει στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντιφρονούντων.

Ads

Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει στην Ντοβίλ το «σεβασμό των ελευθεριών του Διαδικτύου», ασκώντας έμμεση κριτική στη λογοκρισία που επιβάλλεται σε ορισμένες ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα. Ο κ. Σαρκοζί έχει κάνει λόγο για ένα «πολιτισμένο Ιντερνετ», ενώ έχει προτείνει ένα νέο συνέδριο για την προστασία των online δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εν όψει της συνάντησης των ηγετών του G20, τον Νοέμβριο.

Στους καλεσμένους του e-G8 συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιτ, ο, ιδρυτής τoυ site κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς και ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon. Στο φόρουμ θα υπάρχει επίσης και εκπρόσωπος της Microsoft .

Εκεί θα παραβρεθεί και ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της αυτοκρατορίας των media News Corporation, η οποία περιλαμβάνει το δίκτυο Fox News και την εφημερίδα «WSJ». Η πρόσφατη απόφαση του κ. Μέρντοχ να χρεώνει για το περιεχόμενο στα ειδησεογραφικά sites του ομίλου προκάλεσε αίσθηση στον κόσμο των media, που προσπαθούν να προσαρμοσθούν στα δεδομένα της εποχής του Διαδικτύου.