Σε ήρωα έχει αναδειχθεί στην Αίγυπτο ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της Google Γουάελ Γκόνιμ στη χώρα, ο οποίος κρατήθηκε από τις αρχές επί 12 ημέρες. Ο γεννημένος στην Αίγυπτο Γκόνιμ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε ότι έκανε ο,τιδήποτε ηρωικό, χαρακτηρίζοντας ως πραγματικούς ήρωες τους νεαρούς ακτιβιστές που παραμένουν στους δρόμους από τις 2 Ιανουαρίου, ζητώντας την άμεση αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου.

Ads

Η επανεμφάνισή του, που σημαδεύτηκε από μια συγκινητική ομιλία του στις 7 Φεβρουαρίου, έδωσε εκ νέου ώθηση στο αντικυβερνητικό κίνημα στην Αίγυπτο, που έμοιαζε να εξασθενεί. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους του Καΐρου την επομένη της ομιλίας του. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος μπλόγκερ Issandr el-Amrani, παρουσιάστηκε στο Facebook και το Twitter ως ήρωας.

Η απελευθέρωση του Γκόνιμ ήρθε έπειτα από εκστρατεία που ξεκίνησε η Google για τον υπεύθυνο μάρκετινγκ της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο Γκόνιμ διαχειριζόταν μια ιδιαιτέρως δημοφιλή σελίδα στο Facebook, με συνολικά 400.000 Αιγύπτιους «φίλους», στην οποία είχε δώσει το όνομα του Khaled Said, που σκοτώθηκε πέρυσι κατά την κράτησή του από την αστυνομία στην Αλεξάνδρεια και έπαιξε τεράστιο ρόλο στην οργάνωση των κινητοποιήσεων. Η σελίδα «Είμαστε όλοι Khaled Said» αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της εκστρατείας κατά της αστυνομικής βιαιότητας, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για την έκταση των βασανιστηρίων στην Αίγυπτο.

Ο 30χρονος εργαζόμενος της Google δήλωσε πως το μεγαλύτερο μέρος της κράτησής του είχε κλειστά τα μάτια, δεχόμενος απειλές για βασανιστήρια, χωρίς ωστόσο να ασκηθεί τελικά βία πάνω του.

Ads

Ελάχιστα μετά την απελευθέρωσή του, εμφανίστηκε σε μία από τις δημοφιλέστερες εκπομπές της αιγυπτιακής τηλεόρασης, δηλώνοντας: «Αυτή είναι η επανάσταση της νεολαίας του ίντερνετ, η οποία μετατράπηκε σε επανάσταση της νεολαίας της Αιγύπτου, και στη συνέχεια της ίδια της Αιγύπτου».

«Δεν είμαι ήρωας, κοιμήθηκε επί 12 ημέρες», τόνισε και πρόσθεσε: «οι ήρωες είναι εκείνοι που βρίσκονταν στο δρόμο, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, θυσίασαν τη ζωή τους, χτυπήθηκαν, συνελήφθησαν και εκτέθηκαν στον κίνδυνο»,

Στη συνέχεια, του προβλήθηκε βίντεο προσώπων που έχουν πεθάνει στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, περιστατικά που έβλεπε για πρώτη φορά. Η συγκίνησή του ήταν τέτοια που ξέσπασε σε κλάματα, επιμένοντας ότι φταίνε οι αρχές, όχι οι διαδηλωτές και εγκατέλειψε το στούντιο.

Τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ιστοσελίδα «Επιλέγω τον Wael Ghonim να μιλήσει στο όνομα των Αιγύπτιων επαναστατών», μετά τη συνέντευξή του.