Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του εκδότη του «Πρώτου Θέματος» Θέμου Αναστασιάδη, με αφορμή την παραγραφή από το ΥΠΟΙΚ προστίμων της εταιρείας Express Service. Στο μεταξύ η εφημερίδα τα «Νέα» ύστερα από δημοσίευμα για πολεοδομικές παραβάσεις του επικεφαλής του ΔΟΛ εξαπολύει με άρθρο της επίθεση κατά του Θ. Αναστασιάδη για τα γνωστά 5.5 εκατ. ευρώ, ενώ η Καθημερινή με κύριο άρθρο της, προειδοποιεί πως «καλό θα ήταν να σταματήσουν οι ανοιχτοί πλέον εκβιασμοί ορισμένων μέσων τα οποία απαιτούν από τις μεν τράπεζες να παρανομήσουν, από τις δε κρατικές υπηρεσίες να τα στηρίξουν με χρήματα του ελληνικού λαού».

Ads

Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» προτίθεται να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Υπουργός express service», στο οποίο γίνεται λόγος για διαγραφή χρεών του επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρείας οδικής βοήθειας Express Service.

Το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας και συνδέει την «αποκάλυψη» της με την υπόθεση των 5,5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του εκδότη της, Θέμου Αναστασιάδη το 2008. Στην επίσημη ανακοίνωση, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Αναστασιάδης έχει στείλει στον Γ. Παπακωνσταντίνου δύο εξώδικα, σχετικά με την απάντηση που έδωσε στη Βουλή για την υπόθεση και τη σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ και κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη πρακτική και προφανή προσπάθεια εκφοβισμού και παρακώλυσης της έρευνας των αρμοδίων υπηρεσιών».

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν ευσταθεί «ότι έγινε απόπειρα διαγραφής χρεών, άρση μέτρων σε υπό πτώχευση εταιρεία και χαριστική άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις φορολογικές αρχές για εξασφάλιση πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων της» ενώ εκτιμά ότι οι αποφάσεις που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» αφορούν στην ατομική επιχείρηση του επιχειρηματία Ιωάννη Ραπτόπουλου και όχι στην ανώνυμη εταιρεία Express Service, συμφερόντων του.

Ads

«Η εποχή που κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρησιμοποιούσαν δήθεν «αποκαλύψεις» για να σκεπάζουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και μπορούσαν να πετυχαίνουν προνομιακή μεταχείριση έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτονόητο είναι από τα παραπάνω ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει αγωγή κατά της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμιση» αναφέρει χαρακτηριστικά κλείνοντας η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Γλιστράει σαν το χέλι»

Με αυτό τον τίτλο η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είχε δημοσιεύσει προ εβδομάδος ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο Σταύρος Ψυχάρης του Δημοσιογραφικού ΄Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), φέρεται να έχει προβεί σε πολεοδομικές παραβάσεις στην κατοικία του στο Πόρτο Χέλι. Για την υπόθεση φέρεται να υπάρχει φάκελος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου, η οποία όμως παραμένει στο συρτάρι για περίπου ένα έτος, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Ο Σταύρος Ψυχάρης απάντησε στο δημοσίευμα μέσω των Νέων, κάνοντας σαφή αναφορά στις σακούλες με τα 5.500.000 ευρώ που φέρεται να κατέθεσε στην τράπεζα ΒΝΡ PARΙBAS το 2008 ο Θέμος Αναστασιάδης: «Θα πάει μακριά η βαλίτσα µε τα (µαύρα) εκατομμύρια; Διότι το τέρας όλο μοιάζει να κρύβεται στους υπονόμους (πού να τολμήσει να πλησιάσει τη… ζούγκλα) και όλο γρυλίζει. Το Θέμα είναι ότι η υπομονή εξαντλείται και η συνέχεια προμηνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς πολλοί… χορηγοί άρχισαν να λαλούν!»

«Να σταματήσουν οι ανοιχτοί εκβιασμοί ορισμένων μέσων…»

Στο θέμα παρενέβη με κύριο άρθρο της και η Καθημερινή όπου τονίζει την κρίση που πλήττει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την δημοσιοποιήση των ζημίων του ΔΟΛ για το 2010 (ο όμιλος εμφανίζει ενοποιημένες ζημιές ύψους 43.856.641 ευρώ και η μητρική εταιρεία ζημιές 21.485.970 ευρώ).

Η Καθημερινή προειδοποιεί πως «καλό θα ήταν να σταματήσουν και οι ανοιχτοί πλέον εκβιασμοί ορισμένων μέσων τα οποία απαιτούν από τις μεν τράπεζες να παρανομήσουν, από τις δε κρατικές υπηρεσίες να τα στηρίξουν με χρήματα του ελληνικού λαού».

ΟΠΑΠ όπως… Οίνος Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας

Την ώρα που η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αντιμετωπίζει νέα μείωση στις πωλήσεις τις, με πωλήσεις πλέον 72.200 φύλλων (-7.480), και βρίσκεται στην έκτη θέση, η Ελευθεροτυπία δημοσιεύει από τις 23 Μαρτίου στην πρώτη της σελίδα μια κάπως περίεργη δημοσίευση υπό τον τίτλο «ΟΠΑΠ». Διαβάζοντας ωστόσο τα ψιλά γράμματα, η ανάρτηση φέρεται να αφορά «Οίνο με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας». Δεν λείπουν ωστόσο οι εικασίες ότι η εφημερίδα με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να προσελκύσει κάποια διαφήμιση από τον κρατικό οργανισμό…