Τη σύναψη πρωτοκόλλου συμφωνίας που ρυθμίζει τις συνθήκες ψηφιοποίησης έργων στη γαλλική γλώσσα που τα δικαιώματά τους κατέχει η Hachette Livre, ανακοίνωσαν σήμερα η Google και ο γαλλικός εκδοτικός οίκος. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη συμφωνία τέτοιου τύπου που υπογράφει η Google με Γάλλο εκδότη.

Ads

«Η συμφωνία, που αφορά 40.000 με 50.000 έργα, τα οποία σήμερα είναι απρόσιτα και αφορούν αποκλειστικά τη Γαλλία, θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Hachette Livre Αρνό Νουρί. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι αποκλειστική, αλλά οι κύριες ρήτρες του πρωτοκόλλου συμφωνίας προορίζονται να επεκταθούν σε όλους εκείνους από τους Γάλλους εκδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Ο γαλλικός εκδοτικός οίκος θα αποφασίσει ποια βιβλία θα διατίθενται ψηφιακά στο Google Books, θα ανακτήσει τα ψηφιακά αρχεία του, θα διατηρήσει τα δικαιώματα των ψηφιοποιημένων βιβλίων και θα καθορίσει τις τιμές διάθεσής τους. Τα βιβλία που θα επιλεγούν θα προσφέρονται είτε μέσω ψηφιακής μορφής, είτε με άλλες εμπορικές μορφές, όπως εκτύπωση κατόπιν αιτήματος.

Ο γαλλικός οίκος, αναφέρεται, δεν προσμένει σε μεγάλα κέρδη από τη συμφωνία αυτή, αλλά πρόκειται για μάλλον συμβολικά σημαντική συμφωνία, ιδίως δεδομένης της προσπάθειας εκδοτών ανά τον κόσμο να προστατεύσουν τα βιβλία τους από την χωρίς άδεια ψηφιοποίηση και δημοσίευση στο διαδίκτυο.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Google έχει ήδη ψηφιοποιήσει χωρίς άδεια και παρά τις προειδοποιήσεις των δικαιούχων περισσότερα από 12 εκατ. βιβλία την τελευταία 6ετία, πρακτική η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών διενέξεων.

«Η ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας, όμως το μοντέλο της συμφωνίας μέσω συμβολαίου είναι σύμφωνο με τα σχέδια των εκδοτών», τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής του Google Books Νταν Κλάνσι.