Η απειλή της Γερμανίας αλλά και της Ολλανδίας, να μπλοκάρουν το δανειο προς την Ελλάδα, αν δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους τους, αυξάνουν τη πιθανότητα χρεοκοπίας αλλά και το ενδεχόμενο της αλυσιδωτής αντίδρασης για όλη τη νότια Ευρώπη, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Ads


Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας,
ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δε θα λάβει άλλα χρήματα εάν δεν εφαρμόσει αυτά που συμφώνησε,θεωρήθηκαν απειλή για την εκδίωξη της Ελλάδας από την ΟΝΕ, αν και δεν υφίσταται μηχανισμός για κάτι τέτοιο. Εν τω μεταξύ, τα ασφάλιστα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων έχουν φθάσει σε ρεκόρ υψηλά ενώ το επιτόκιο στα διετούς διάρκειας ομόλογα αγγίζει το 47%.

Η σκληρή γραμμή προς την Ελλάδα, αντικατοπτρίζει την σκλήρυνση της στάσης των χωρών της βόρειας Ευρώπης και όχι τόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, που κληρονόμησε αυτή την κατάσταση, έχει μείνει πίσω. Τα μέτρα λιτότητας έχουν άλλωστε από μόνα τους προκαλέσει την ύφεση της οικονομίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιηθούν οι αρχικοί στόχοι του Μνημονίου. Η επιβολή ενός πακέτου λιτότητας κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ δίχως όμως τις εναλλακτικές της αναδιάρθρωσης και της υποτίμησης φαίνεται ότι έχουν βυθίσει την οικονομία στην κατάσταση που επικρατούσε στην δεκαετία του 1930.

Η ταπείνωση της Ελλάδας από τις ευρωπαϊκές χώρες – δανειστές της έχει ένα άρωμα αποικιοκρατίας και για αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Μπορεί να γίνει ελκυστικό για την Ελλάδα ακόμα και να προχωρήσει σε χρεοκοπία προτού τεθεί σε ισχύ το δεύτερο πακέτο διάσωσης, με το οποό μεταφέρεται ένα μεγάλο μέρος συμβολαίων του ελληνικού χρέους από τη ελληνική στην αγγλική νομοθεσία.

Ads

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος είναι σε ισχυρότερη θέση σε αυτό το γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και του γερμανικού μπλοκ. Εάν όμως η Ελλάδα πιεστεί υπερβολικά μπορεί να τα διαλύσει όλα. Και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις εξαιρετικά ευάλωτες ευρωπαϊκές τράπεζες, αρκετές από τις οποίες είναι γερμανικές.