Ads

«And now for something completely different»: Στις 11 Μαΐου 1969, μαζεύονται για πρώτη φορά μαζί οι John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones, Graham Chapman και Terry Gilliam, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό σατιρικό show.

Τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι για τη νέα εκπομπή: «The Atomic Zoo», «Arthur Megapode’s Flying Circus» και «Cynthia Fellatio’s Flying Circus». Τελικά, οι θρύλοι της βρετανικής κωμωδίας θα κάνουν πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου υπό τον τίτλο «Monty Python’s Flying Circus».

Οι Pythons έρχονται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά εποχή, για να ταράξουν με τον πλέον αφοπλιστικό τρόπο τις ιδιοσυγκρασίες και τα στερεότυπα της βρετανικής ζωής. Αρκετοί είναι αυτοί που αποδίδουν τη μοναδική οξυδέρκεια και τη γελοιωδώς εύστοχη –κοινωνικά και πολιτικά- ματιά των κωμικών, στο ακαδημαϊκό παρελθόν τους.

Ads

Οι Eric Idle, John Cleese και Graham Chapman γνωρίστηκαν στις αίθουσες του Κέιμπριτζ, ενώ οι Terry Jones και Michael Palin στις αντίστοιχες της Οξφόρδης. Ο «αμερικανοθρεμμένος» Terry Gilliam και τα εξωφρενικά σκίτσα του, ήρθαν να προστεθούν στην παρανοϊκή και καλοαναθρεμμένη παρέα τους.

Το αποτέλεσμα ήταν σκόπιμα τόσο παράλογο, σουρεαλιστικό, αλλά και ξεκαρδιστικό που χρειάστηκε να εφευρεθεί μία νέα λέξη για να το περιγράψει: «Pythonesque». Όπως σχολίασε βέβαια ο Terry Jones, το γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία των ίδιων!

Οι Pythons έπαιζαν εντέχνως όσο κανείς άλλος με τα όρια τις πολιτικής ορθότητας, ξεπερνώντας τα τακτικά και προκλητικά. Ποτέ πριν η σάτιρα δεν είχε τόσο μεγάλη κοινωνική επιρροή, γεγονός που έχει κολλήσει στην ομάδα τον τίτλο των «Beatles της κωμωδίας»!

Το «Ιπτάμενο Τσίρκο» έτρεξε στο BBC μέχρι το 1974, όταν ο John Cleese βαρέθηκε και θεώρησε ότι τα αστεία είχαν αρχίσει να επαναλαμβάνονται. Οι Pythons συνέχισαν το «γελοίο περπάτημά» τους, μέσα από θρυλικές ταινίες (Life of Brian, Holy Grail, The Meaning Of Life), θεατρικές παραστάσεις, βιβλία και ραδιοφωνικές εκπομπές, πότε ξεχωριστά και πότε όλοι μαζί.

Θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία ως «οι πιο αστείοι τύποι όλων των εποχών»…!

Monty Python Spam

The Parrot sketch

Airplane Pilots

The Cheese Shop sketch


Always Look On The Bright Side Of Life

Γελάστε επίσης με:

«Κωμωδία θριαμβεύει σε καιρούς απελπισίας»
Αφιέρωμα στη βραδιά των εκλογών από τους Monty Python
Mία συνέντευξη για δουλειά από τους Monty Python
Monty Python: με διαιτητή τον Κομφούκιο
Τζον Κλίζ: Περιοδεία για να χρηματοδοτήσει… το διαζύγιο του