Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση της σειράς «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy»(Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ) πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 8 Μαρτίου του 1978, από το BBC στην Μ. Βρετανία. Κωμωδία επιστημονικής φαντασίας, γραμμένη από τον Douglas Adams, γνώρισε σχεδόν αμέσως μεγάλη επιτυχία κάνοντας σύντομα να γελάει μέχρι δακρύων το κοινό του ανά τον κόσμο. Τα επόμενα χρόνια έγινε τηλεοπτικό σήριαλ, πούλησε χιλιάδες αντίτυπα βιβλίων ως τριλογία, έγινε ακόμη και παιχνίδι για υπολογιστές, ενώ το 2005 μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ads

Σουρεαλιστικά κωμικοί ήρωες προσπαθούν να ανακαλύψουν γιατί τους συμβαίνουν όσα τους συμβαίνουν, για να ανακαλύψουν τελικά ότι το νόημα του Σύμπαντος είναι το 42 και πως η Γη είναι ένα τεράστιο κομπιούτερ ινδικών χοιριδίων. Η περιπέτειά τους ξεκινάει, όταν ο βασικός ήρωας, Άρθουρ Ντεντ ξυπνάει ένα πρωί και ανακαλύπτει ότι ο καλύτερός του φίλος, ο Φορντ Έσκορτ, είναι εξωγήινος και ότι η γη από στιγμή σε στιγμή θα καταστραφεί για να φτιαχτεί μια διαστημική παρακαμπτήριος. Εγκαταλείπουν τον πλανήτη και μαζί με τον δικέφαλο σχιζοφρενή Πρόεδρο του Γαλαξία Ζάφοντ Μπλίμπλιμπροξ, ένα πανέξυπνο αλλά καταθλιπτικό ρομπότ, τη Μάρβιν, και την τελευταία γήινη του σύμπαντος, Τρίλιαν, ξεκινούν ένα επικό ταξίδι σε άλλους πλανήτες. Στο τέλος συνειδητοποιούν πως δεν έχει νόημα να αναζητούν την Μεγάλη Απάντηση αφού δεν ξέρουν την Μεγάλη Ερώτηση.

Η αγωνιώδης επιθυμία για μια απάντηση στην αιτία της δημιουργίας και της ανθρώπινης ύπαρξης ματαιώνεται κάπως έτσι : «Γύρω απ’ τον ήλιο, σε απόσταση περίπου 22 εκατομμυρίων μιλίων γυρίζει ένας εντελώς ασήμαντος, μικρός, γαλαζοπράσινος πλανήτης, που οι κάτοικοί του, μια μορφή ζωής που κατάγεται από τους πιθήκους, είναι τόσο πρωτόγονοι που πιστεύουν πως τα ψηφιακά ρολόγια είναι μια πανέξυπνη ιδέα. Αυτός ο πλανήτης είχε ένα πρόβλημα που ήταν το εξής: Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτόν ήταν συνήθως δυστυχισμένοι. Πολλές λύσεις είχαν προταθεί γι αυτό το πρόβλημα, αλλά οι περισσότερες ασχολούνταν με τη διακίνηση μικρών πράσινων χαρτιών, πράγμα παράξενο, γιατί βασικά δεν ήταν τα μικρά πράσινα χαρτιά που ήταν δυστυχισμένα».

Ο Douglas Adams, γεννημένος το 1952, έφυγε από τη ζωή το 2001. Από τους πιο επιτυχημένους και ευφυείς σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς, θεωρείται από πολλούς ότι έδωσε φιλοσοφικές διαστάσεις στο έργο του. Σατιρίζοντας ουσιαστικά την οντολογική φιλοσοφική θεώρηση (η «Ύψιστη Απάντηση στη Ζωή, στο Σύμπαν και στα Πάντα» τελικά δεν υπάρχει) έχει χαρακτηριστεί ως οπαδός του μηδενισμού κυρίως από τους επικριτές του. Το σίγουρο είναι ότι ο Adams στο «Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ» εμπαίζει τον αιτιοκρατικό τρόπο σκέψης. Αν μη τι άλλο, η καταστροφή της γης λόγω οδικών έργων απορρίπτει μία κι έξω τον όποιο ανώτερο σκοπό της ύπαρξης. Παρ’ ολ’ αυτά οι ήρωες του δεν σταματούν να ψάχνουν «το νόημα», σα να είναι προγραμματισμένοι να ακυρώνονται μέσα από την εμμονή τους για λογική εξήγηση. Ίσως πέρα απ’ όλες τις ερμηνείες, ο Douglas απλώς αμφισβητεί την πραγματικότητα: «Η πραγματικότητα είναι συχνά ανακριβής», γι’ αυτό «μην πανικοβάλλεστε» (Don’t Panic).

Ads