Συνεχίζονται αδιάκοπα οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών, πάντα σε σύμπραξη και σύμπνοια με το κράτος του Ισραήλ, για ματαίωση της αποστολής του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ προς τη Γάζα. Την πρόσφατη ανακοίνωση για απαγόρευση του απόπλου ακολούθησαν συλλήψεις και προσαγωγές. Οι ακτιβιστές, αποφασισμένοι να εκπληρώσουν το στόχο τους και να αποπλεύσουν προς τη Γάζα, εκφράζουν έντονα τη διαμαρτυρία τους προς πάσα κατεύθυνση, καθώς τα πλοία τους παραμένουν εγκλωβισμένα στα ελληνικά λιμάνια.

Ads

«Σοκαριστικές» οι συνθήκες κράτησης του πλοιάρχου του Audacity of Hope

Έχει συλληφθεί και κρατείται υπό «σοκαριστικές συνθήκες» σε ελληνική φυλακή ο 68χρονος καπετάνιος του αμερικανικού πλοίου Audacity of Hope του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, John Klusmer, όπως καταγγέλλουν μέλη της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Οι ίδιοι τονίζουν ότι, απ’ όσο γνωρίζουν, το μέλος της αποστολής δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.

Το αμερικανικό πλοίο του στόλου είχαν σταματήσει οι ελληνικές αρχές κατά τον απόπλου του από τον Πειραιά την Παρασκευή με προορισμό τη Γάζα. Ο πλοίαρχός του συνελήφθη, οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα Πειραιά και του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βάσει των άρθρων 234 του Κοινού Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί και κρατείται μέχρι να επαναπροσαχθεί την Τρίτη.

«Στο κελί του δεν υπάρχει κρεβάτι ή τουαλέτα και δεν δέχεται νερό και φαγητό», αναφέρει ο δικηγόρος-μέλος της αμερικανικής αποστολής Richard Levy, τονίζοντας τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης του John Klusmer. Οι ακτιβιστές αναφέρουν ακόμη ότι, ενώ προτίθενται να πληρώσουν την εγγύηση για την απελευθέρωση του καπετάνιου, δεν έχουν καμία ενημέρωση ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος πριν από την Τρίτη.

Ads

Οι ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο, αν και είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στις χώρες τους, έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα με σκοπό να κάνουν ο,τι μπορούν για να βοηθήσουν τον καπετάνιο του πλοίου τους – ακόμα και να απευθυνθούν στο αμερικανικό Κογκρέσο ζητώντας βοήθεια για την απελευθέρωση ή, έστω, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Αμερικανού πολίτη.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός εξωτερικών του Ιραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε την ικανοποίησή του για όποιες προσπάθειες γίνονται με στόχο τη ματαίωση του απόπλου του στόλου, κάνοντας λόγο για επιτυχία-αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών της χώρας.

Παράλληλα, την απογοήτευσή του για τις πρακτικές της κυβέρνησης Παπανδρέου εκφράζει ο Αμερικανός ακτιβιστής, μέλος του Στόλου, Paul Laroudee, κάνοντας λόγο για ελπίδες και προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του οι οποίες δυστυχώς διαψεύστηκαν. Ο ίδιος αναφέρεται σε πιέσεις που ασκούνται από το Ισραήλ στην Ελλάδα και αναφέρεται ακόμη και σε «ισραηλινή κατοχή της Ελλάδας».

Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Αμπάς για το Στόλο

Για τηλεφωνική συνομιλία του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κάνει λόγο χθεσινή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρότεινε τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, με τη βοήθεια ΟΗΕ και Παλαιστινιακής Αρχής, στη Γάζα μέσω επισήμων διόδων, αντί μέσω του Στόλου της Ελευθερίας. Η πρόταση αυτή φέρεται να έγινε δεκτή και από τον πρόεδρο Αμπάς.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των ακτιβιστών και τα ακινητοποιημένα πλοία

Νωρίτερα σήμερα, οι επιβαίνοντες του γαλλικού πλοίου Louise Michel, το οποίο βρίσκεται επίσης ακινητοποιημένο στον Πειραιά, πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερη διαμαρτυρία για την απαγόρευση του απόπλου, τραβώντας την προσοχή των αρχών, αλλά και ξένων ανταποκριτών. Συγκεκριμένα, παρά τη σχετική απαγόρευση, το γαλλικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι, ξέροντας ότι θα παρεμποδιστεί η πορεία του από τις αρχές. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, η οποία σκοπό έχει να τραβήξει την προσοχή στην απαράδεκτη αυτή απαγόρευση των ελληνικών αρχών, τόνισε μιλώντας στο tvxs.gr μέλος της αποστολής.

Εν τω μεταξύ, απεργία πείνας πραγματοποιούσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα οκτώ επιβάτες του αμερικανικού πλοίου της αποστολής, ζητώντας τη συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης “για υπεράσπιση του δικαιώματός τους να αποπλεύσουν από την Ελλάδα”. Οι ακτιβιστές φέρονται κατά της ελληνικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι “έχει ξεπουλήσει την ψυχή της χώρας”, αναφερόμενοι στην σύμπραξή της με το κράτος του Ισραήλ. Κατά τη χθεσινή δυναμική συγκέντρωση και πορεία υπέρ του απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας, οι οκτώ επιβάτες του Audacity of Hope χαιρέτισαν τους διαδηλωτές και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα να φύγουν για τη Γάζα.

Μετά από παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας την Κυριακή το βράδυ, οι ακτιβιστές αυτοί προσήχθησαν, για να αφεθούν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα.

Ακόμη, τις προηγούμενες ημέρες ακτιβιστές του Στόλου της Ελευθερίας από τη Γαλλία, τη Δανία, την Αμερική και την Ελλάδα διαδήλωσαν στο Σύνταγμα κατά των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης ζητώντας να τους επιτραπεί ο απόπλους και φωνάζοντας “Γάζα ερχόμαστε”.

Εν τω μεταξύ, στην Κρήτη βρίσκονται δεμένα και άλλα δυο πλοία του στόλου, τα οποία μένουν ακινητοποιημένα εξαιτίας της σχετικής απαγόρευσης των ελληνικών αρχών. Συγκεκριμένα, το πλοίο “Γκουέρνικα” στο οποίο επιβαίνουν Ισπανοί ακτιβιστές βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι Κολυμπαρίου Χανίων, ενώ το “Ταχρίρ” παραμένει στον Άγιο Νικόλαο.

Οι Ισπανοί ακτιβιστές του “Γκουέρνικα” δηλώνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το σκεπτικό της απαγόρευσης, αλλά παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να προχωρήσουν την αποστολή τους. Τα δυο πλοία φέρουν σημαία Κομόρες και αντιπροσωπεία της ισπανικής αποστολής βρέθηκε στο λιμεναρχείο Χανίων, όπου και τους ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του πλοίου.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα φτάσει τo θέμα αυτό, όπως έκανε γνωστό σήμερα από τα Χανιά o Ισπανός Ευρωβουλευτής Βίλι Μέγερ, ο οποίος επιβαίνει στο πλοίο “Γκουέρνικα” κάνοντας λόγο για «απόφαση η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Θέλω να δηλώσω ότι αυτή η απαγόρευση που έκανε στη Μεσόγειο η ελληνική κυβέρνηση είναι μια διακήρυξη πολέμου στη θάλασσα της Μεσογείου. Είναι μια απόφαση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό δίκαιο. Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες, είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε και τώρα είμαστε αποκλεισμένοι από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που πρέπει να καταγγελθεί στο ευρωκοινοβούλιο», υπογράμμισε ο Ισπανός Ευρωβουλευτής.

«Αυτό που υποφέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα μαρτύριο το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί σε καιρό ειρήνης σε όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε ο Μανουέλ Ταπιάλ, ένας εκ των επιβατών του “Γκουέρνικα”, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «έχει συμμαχήσει πλήρως με τη γραμμή του Ισραήλ».

Πορεία στο κέντρο της πόλης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου έκαναν δεκάδες μέλη της καναδικής αποστολής (μαζί τους και Βέλγοι, Δανοί, Αυστραλοί και Τούρκοι), οι οποίοι βρίσκονται παράνομα αποκλεισμένοι στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Παρατίθεται το βίντεο με τη διαμαρτυρία που έστειλε στο Tvxs.gr ο Μάριος Διονέλλης.

Η επιστολή της καναδικής πρωτοβουλίας προς τους Έλληνες βουλευτές

Επιστολή-έκκληση προς τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου απηύθυνε και η καναδική πρωτοβουλία, στην οποία ανήκει το πλοίο Ταχρίρ το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στον Άγιο Νικόλαο.

“Κατανοούμε την πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, σας καλούμε να μην επιτρέψετε στην κρίση να αποτελέσει αιτία για την χώρα σας να δράσει άδικα και να χειραγωγηθεί από το Ισραήλ ή οποιονδήποτε άλλο”, αναφέρει η επιστολή, ζητώντας από τα μέλη της Βουλής να απαιτήσουν άρση της απαγόρευσης του απόπλου που έχει επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.