Η Kristie Rutzel ήταν στο λύκειο όταν άρχισε να τηρεί κατά γράμμα τη διαδεδομένη στα σχολεία διατροφική πυραμίδα. Μαθαίνοντας όλο και περισσότερα για την υγιεινή διατροφή, σταμάτησε να τρώει οτιδήποτε επεξεργασμένο, καταναλώνοντας μόνο 100% οργανικά προϊόντα. Στο κολέγιο ξεκίνησε μία αυστηρή δίαιτα με ωμά τρόφιμα, κυρίως λαχανικά, γεγονός που κράτησε το βάρος της σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η Rutzel, η οποία σήμερα είναι 27 χρονών, υποφέρει από μια διατροφική διαταραχή που ονομάζεται ορθορεξία και χαρακτηρίζεται από την εμμονή στην αποφυγή τροφίμων τα οποία θεωρούνται ανθυγιεινά.

Ads

Δεδομένου ότι ο κατάλογος των τροφίμων που θεωρούνται ανθυγιεινά μεγαλώνει διαρκώς, οι ειδικοί των διατροφικών διαταραχών αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερους ασθενείς που με κάθε τρόπο αποφεύγουν τα τρόφιμα με τεχνητές γεύσεις, χρώματα ή συντηρητικά και τρέφονται αποκλειστικά με ωμά λαχανικά. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τους περιορισμούς σε σχέση με τους άντρες. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να πεινάσουν παρά να φάνε οτιδήποτε έστω και λίγο ανθυγιεινό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από ορθορεξία, είναι πιθανόν να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, όπως αναιμία και οστεοπενία, που ουσιαστικά είναι ο πρόδρομος της οστεοπόρωσης και προκαλείται από την έλλειψη ασβεστίου. Όταν η Rutzel, υποφέροντας από τα παραπάνω προβλήματα, ζήτησε ιατρική βοήθεια, ο γιατρός της, ο οποίος δεν είχε ακούσει ποτέ για ορθορεξία, της συνέστησε να τρέφεται υγιεινά, μην ξέροντας πως μιλούσε σε κάποια που πίστευε πως υπάρχουν ελάχιστα πραγματικά υγιεινά τρόφιμα για κατανάλωση. Η κατάστασή της διαγνώστηκε ως ανορεξία. Μία διάγνωση την οποία κάποιοι οργανισμοί, όπως ο Eating Disorders Coalition (EDC) της Ουάσιγκτον, θεωρούν λανθασμένη. Ο EDC, που αντιπροσωπεύει πάνω από 35 οργανώσεις που ασχολούνται με διατροφικές διαταραχές στις ΗΠΑ, θεωρεί την ορθορεξία ψυχική διαταραχή.

Την τελευταία δεκαετία, οι ψυχίατροι εργάζονται εντατικά για τη βελτίωση των ταξινομήσεων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας για τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών. Για όσες παθήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγο κατάλογο (DSM) είναι δύσκολο να ληφθεί θεραπεία που να καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και να χρηματοδοτηθούν σχετικές έρευνες. Το προσχέδιο της πέμπτης έκδοσης του DSM δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και τώρα ξεκινά μία διαδικασία τριών χρόνων με παρατηρήσεις για τη βελτίωσή του. Η ορθορεξία, δεν συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο και, παρά τις προσπάθειες ομάδων και οργανισμών που ασχολούνται με διατροφικές διαταραχές, είναι απίθανο να συμπεριληφθεί στην τελική έκδοση του καταλόγου.

Ads

«Δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι η ορθορεξία δεν υπάρχει ή δεν είναι σημαντική» αναφέρει στο περιοδικό TIME ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Tim Walsh. Όπως προσθέτει, για να αναφέρεται κάποια ασθένεια στο DSM απαιτούνται εκτεταμένες επιστημονικές γνώσεις γι’ αυτή και ευρεία κλινική αποδοχή, κάτι το οποίο στην περίπτωση της ορθορεξίας δεν υφίσταται.

Οι περισσότεροι γιατροί δεν δικαιολογούν μια ξεχωριστή διάγνωση για την ορθορεξία. «Η ορθορεξία μπορεί να συνδέεται με μία αγχώδη διαταραχή ή θα είναι προάγγελος μίας πιο διαταραχής που διαγιγνώσκεται συχνότερα», υποστηρίζει η Cynthia Bulik, διευθύντρια του προγράμματος διατροφικών διαταραχών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. «Δεν θέλουμε να γίνονται λάθος διαγνώσεις και οι άνθρωποι να μην παίρνουν τη φροντίδα που πραγματικά χρειάζονται. Στην πραγματικότητα βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την ανορεξία» υπογραμμίζει.

Η Kathleen MacDonald, από τον οργανισμό Eating Disorders Coalition, συμφωνεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που πιστεύει ότι η ορθορεξία θα πρέπει να έχει ξεχωριστή ταξινόμηση. Η Bulik όπως και αρκετοί άλλοι χρησιμοποιούν συχνά τη συμπεριφορική θεραπεία, προσπαθώντας να αντικαταστήσουν στο μυαλό των ασθενών τις βασανιστικές σκέψεις σχετικά με το τι είναι υγιεινό και τι όχι.

Πηγή: περιοδικό ΤΙΜΕ