Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αναδρομικών σε βάθος πενταετίας για χιλιάδες εργαζομένους των stage έπειτα από δύο δικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βάνας Φωτοπούλου για την «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο επιδικάζει αναδρομικά που φτάνουν και τα 18.628 ευρώ, για διαφορές αποδοχών και επιδομάτων σε απασχολούμενους των stage.

Ads

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν τελούσαν υπό καθεστώς μαθητείας ώστε να δικαιολογείται η ανασφάλιστη εργασία τους με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από εκείνες των ελάχιστων νόμιμων ορίων, αλλά στην πραγματικότητα εργάζονταν υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Πρόκειται για 10 εργαζομένους στο Δήμο Άρτας, οι οποίοι εντάχθηκαν σε 18μηνο πρόγραμμα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε ΟΤΑ Α και Β βαθμού, το οποίο στη συνέχεια παρατάθηκε για άλλους 18 μήνες, αναφέρει η εφημερίδα. Όμως, σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου της Άρτας, πραγματικός εργοδότης τους ήταν ο δήμος ο οποίος αποκλειστικά όριζε και ήλεγχε, όπως δέχονται οι αποφάσεις, τα καθήκοντά τους και μάλιστα για την κάλυψη συνήθων, τρεχουσών και απολύτως προβλέψιμων διοικητικών αναγκών.

«Ναι μεν υπέγραφαν τις διαδοχικές συμβάσεις γνωρίζοντας ότι χαρακτηρίζονται ως “απόκτηση εργασιακής εμπειρίας” ορισμένης διάρκειας, πλην όμως το έκαναν ωθούμενοι από την άμεση ανάγκη τους για εργασία και βιοπορισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει παραίτηση από το δικαίωμα για μελλοντική αναγνώριση του αληθούς χαρακτήρα των συμβάσεών τους και την αξίωση καταβολής των νόμιμων αποδοχών τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική απόφαση.

Ads

Ταυτόχρονα, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά σε βάθος πενταετίας και όχι διετίας, όπως ισχύει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους εργάτες, διαφορετικά παραβιάζονται το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ, προσθέτει το ρεπορτάζ, εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ανατρέπεται το επιχείρημα της διοίκησης ότι η θέσπιση της βραχυπρόθεσμης παραγραφής δικαιολογείται από την ανάγκη προστασίας της περιουσίας του Δημοσίου.

«Με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος ώστε όλοι οι συμβασιούχοι να διεκδικήσουν διαφορές αποδοχών σε βάθος πενταετίας. Με αυτό τον τρόπο θα υποχρεωθούν το Δημόσιο και οι φορείς στους οποίους εργάζονταν να τους αντιμετωπίσουν μισθολογικά όπως τους τακτικούς υπαλλήλους», επισημαίνει ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, Χρ. Νικολουτσόπουλος.