Κλείνει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αθήνας στους Αμπελόκηπους, καθώς το υπουργείο Παιδείας επικαλείται τη μη αρμονική συμβίωση των παιδιών με τους ενήλικους μαθητές της Σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που συστεγάζεται στο κτίριο. Τόσο οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου, όσο και η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, στους οποίους ανήκει η Σχολή Νοηματικής αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου.

Ads

Το Ειδικό Δημοτικό Κωφών Βαρηκόων Αθήνας δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των υπό κατάργηση σχολικών μονάδων του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, η διεύθυνσή του πληροφορήθηκε για το κλείσιμο του σχολείου από δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Στις 23 Μαρτίου, οι εκπαιδευτικοί του έστειλαν υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας εκφράζοντας την έκπληξή τους για τα δημοσιεύματα περί κατάργησης του σχολείου και τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό σχολείο κωφών όπου λειτουργεί ολοήμερο πρόγραμμα από το 2008, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα της πρωινής ζώνης.

Τα βασικά ερωτήματα που απευθύνονται προς το υπουργείο είναι τα εξής: Πώς δόθηκε το συγκεκριμένο σχολείο για κατάργηση στον ημερήσιο τύπο «Τα Νέα» στις 14.3.2011 ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα του Υπουργείου; Και, ποιες είναι οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των εκπαιδευτικών του σχολείου, μετά από ανεπίσημη τηλεφωνική ενημέρωση από τον διευθυντή Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας Γ. Αλεβίζο και συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής Ν. Κουμέντο, οι εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν πρόσφατα ότι είναι στις προθέσεις τους να καταργήσουν το σχολείο και να μεταφέρουν τα παιδιά στα άλλα δύο σχολεία κωφών (Πεύκη, Αργυρούπολη). Στη θέση του ειδικού σχολείου, ισχυρίζονται, υπάρχει η πρόθεση να ιδρυθεί κάποιο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Ads

Όπως αναφέρει εκπαιδευτικός, οι μαθητές του σχολείου, 19 στο σύνολο, είναι κυρίως παιδιά μεταναστών και Ρομά. Η μεταφορά των παιδιών γίνεται με ταξί και τα έξοδα αναλαμβάνει με κονδύλιο το υπουργείο Παιδείας μέσω της Νομαρχίας. Το κόστος της μεταφοράς είναι περίπου 4.000 ευρώ το μήνα. Όμως εάν το σχολείο καταργηθεί δεν σημαίνει ότι θα απαλειφθούν αυτά τα έξοδα καθώς τα παιδιά θα μεταφέρονται σε άλλα σχολεία με τον ίδιο τρόπο. Στο σχολείο, ακόμη, εργάζονται γύρω στα 16 άτομα με περίπου 4 αναπληρωτές.

Το υπουργείο Παιδείας από την άλλη υποστηρίζει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, στο σχολείο φοιτούν 17 από τα 19 παιδιά, η μεταφορά κοστίζει 19.216 ευρώ το μήνα και ο αριθμός των εκπαιδευτικών ανέρχεται στους 24. Επίσης, κατά το υπουργείο, τα παιδιά μεταφερόμενα στα ειδικά σχολεία Αργυρούπολης και Πεύκης, θα διευκολυνθούν καθώς διαμένουν σε όλη την Αττική και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κύριος λόγος όμως που το σχολείο κλείνει είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το γεγονός ότι είναι αντιπαιδαγωγικό και ιδιαίτερα δύσκολο, ιδιαίτερα όσον αφορά σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, να συστεγάζονται και να προαυλίζονται με ενήλικους. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται πως υπήρχαν περιστατικά όπου ενήλικες μαθητές της Σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (που διδάσκονται στο κτίριο) χρησιμοποίησαν τις ίδιες τουαλέτες με τους μαθητές του δημοτικού. Κάτι τέτοιο, αναφέρεται πως είναι, εκτός από αντιπαιδαγωγικό, και επίφοβο, καθώς «στα άτομα με ειδικές ανάγκες οι ορμές ορισμένες φορές είναι πιο έκδηλες », κάτι που δεν θα έπρεπε να παρατηρήσουν κατά λάθος οι μικροί μαθητές.

Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας Κωσταντίνος Γαργάλης μιλώντας στο tvxs δήλωσε ότι η ομοσπονδία διαφωνεί με οποιοδήποτε κλείσιμο σχολείου κωφών. Επεσήμανε επίσης ότι «σε αυτό το σχολείο μερικά κωφά παιδιά, εκτός από την κώφωση, έχουν και άλλες αναπηρίες, για παράδειγμα μπορεί να έχουν κινητική αναπηρία. Ακόμη, μερικά είναι παιδιά μεταναστών και παιδιά Ρομά. Αν λοιπόν όλα αυτά μπουν σε ένα σχολείο, αυτό θα δυσχεράνει πάρα πολύ το έργο των εκπαιδευτικών».

Ο κ. Γαργάλης εξήγησε, επιπλέον, σχετικά με την ειδική εκπαίδευση: «Αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα σε μία τάξη, πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά, το πολύ 5 με 6 παιδιά ανά τάξη». Έκανε ιδιαίτερη μνεία επίσης στο γεγονός ότι το εν λόγω σχολείο «είναι το μοναδικό σχολείο κωφών που λειτουργεί ως ολοήμερο σχολείο».

Όμως δεν είναι το μόνο ειδικό σχολείο κωφών που αντιμετωπίζει προβλήματα. «Όπως ανακοινώθηκε , ανεπίσημα βέβαια, στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών Αγίας Παρασκευής το λύκειο και θα υπάγεται στην ίδια διεύθυνση με του γυμνασίου, δεν θα υπάρχει δηλαδή διεύθυνση λυκειάρχη», ανέφερε στο tvxs ο κ. Γαργάλης. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα υποβαθμιστεί το απολυτήριο λυκείου του σχολείο καθώς «τα απολυτήρια αυτά θα αναγράφουν ‘Ειδικό Γυμνάσιο Κωφών Βαρηκόων’ και από κάτω θα γράφεται ‘λυκειακές τάξεις’». Για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας «ουσιαστικά δεν θα υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των κωφών στην λυκειακή εκπαίδευση, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό περαιτέρω». «Και όλα αυτά για να καταργήσουν μία διεύθυνση που κοστίζει το πολύ 30.000 ευρώ το χρόνο», κατέληξε.

Η Ομοσπονδιά έστειλε και σχετική επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας στις 24 Μαρτίου.