Για σήμερα στις 18:00 – και κάθε μέρα την ίδια ώρα – ανανέωσαν το ραντεβού τους οι πολίτες που τις τελευταίες δυο μέρες πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις σε κεντρικές πλατείες της χώρας. Το κίνημα της «15ης Μαΐου» της Ισπανία που ενέπνευσε και τις ελληνικές διαμαρτυρίες, διοργανώνει για την Κυριακή, πλέον πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις για όλη την Ευρώπη.

Ads


Στην Αθήνα,
οι χιλιάδες «αγανακτισμένοι» πολίτες, παρά τον βροχερό καιρό, έμειναν στην πλατεία Συντάγματος μέχρι τις 03.00 τα ξημερώματα, ενώ κάποιοι διανυκτέρευσαν επιτόπου, μέσα σε αντίσκηνα. «Θα τα πούμε και σήμερα εκεί… απόψε θα πάρω και την κατσαρόλα μου και το μπρίκι μου… και τη σφυρίχτρα μου…. απόψε θα ακουστώ πιο δυνατά από χθες…και αύριο ακόμη πιο δυνατά… τώρα πια δεν είμαι μόνη μου να φωνάζω απ’ το καναπέ μου… τώρα είμαστε χιλιάδες…» γράφουν οι πολίτες στις σελίδες του διαδικτύου για τις ελληνικές κινητοποιήσεις, όπως στην «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα!» και «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα».

Εχθές, εκτός από το γνωστό πλέον πανό με το μήνυμα «Είμαστε ξύπνιοι, τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν», την εμφάνισή της έκανε μία ιταλική σημαία που έγραφε «Σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς». Το ίδιο σύνθημα ήταν γραμμένο και στα γαλλικά.

Οι «αγανακτισμένοι» ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 18.00 το απόγευμα την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος αλλά και σε όλες τις πλατείες της χώρας, ενώ την Κυριακή υπάρχει πανευρωπαϊκό κάλεσμα από το Διαδίκτυο για αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ads

Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα απασχόλησαν εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ, με τις ιστοσελίδες των ισπανικών εφημερίδων El Pais και El Mundo να δίνουν στους αναγνώστες τους ακόμη και τη δυνατότητα να παρακολουθούν live τις εξελίξεις στην πλατεία Συντάγματος. Από την πλευρά τους, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Associated Press, Reuters και Ansa τόνιζαν πως η πρώτη ημέρα της, εμπνευσμένης από το ισπανικό κίνημα «15-Μ», κινητοποίησης στην Ελλάδα συνέπεσε με την άφιξη εκπροσώπων της τρόικας που πιέζει την Αθήνα για τη λήψη περισσότερων μέτρων και «ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης», προκειμένου να συμφωνηθεί η χορήγηση νέων δανείων.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τα σενάρια περί ευθύνης του για τα προβλήματα που σημειώνονται στις τηλεπικοινωνίες των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα. «Οι χθεσινές φοβερές «αποκαλύψεις» σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες ο δήμαρχος Αθηναίων, ευθύνεται προσωπικά για το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε προβλήματα στον φωτισμό της πλατείας Συντάγματος, μας υποχρεώνουν να προβούμε σε ακόμα μια διάψευση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ο δήμος Αθηναίων.

«Διαβεβαιώνουμε λοιπόν τους συνωμοσιολόγους “ρεπόρτερ” ότι η δημοτική αρχή δεν ευθύνεται ούτε για το χτεσινό βραχυκύκλωμα, ούτε καν για την ξαφνική βροχή χτες, στην Αθήνα, τα αίτια της οποίας εξετάζουμε, πάντως, με όλη τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις», συνέχισε στο ίδιο ύφος η επιστολή προς τα μέσα.

«Κατανοεί» τις διαμαρτυρίες το ΔΝΤ

Σε ερώτηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Καρολίν Ατκινσον, απάντησε: «Στόχος του προγράμματός μας, του προγράμματος της κυβέρνησης και της υποστήριξής μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης, σε τροχιά ανάπτυξης, σε τροχιά σταθερότητας με καλύτερες επιλογές και ευκαιρίες για τους πολίτες της. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν δύσκολες στιγμές σήμερα και κατανοούμε ότι ο ελληνικός λαός τις αντιμετωπίζει αλλά στόχος είναι να βρεθούν σε μια καλύτερη θέση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αστυνομική βία κατά των «Αγανακτισμένων» στη Βαρκελώνη