Την αντίδραση του ΣΥΝ προκάλεσε η προσαγωγή δημοσιογράφου, υποψήφιου διδάκτορα πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στελέχους του κόμματος, Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στο Βύρωνα. Ο ΣΥΝ καταγγέλει αυθαιρεσία που υπέστη ο δημοσιογράφος από τις δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής.

Ads


Όπως δήλωσε ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος στο «Βήμα»online, πολιτικός επιστήμονας που είχε εκλεγεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ αλλά είχε παραιτηθεί και είναι υπεύθυνος του πόρταλ Red Notebook (RNB)
«λίγο μετά τις 4, βρέθηκα στη Φορμίωνος στο Βύρωνα. Ενας με πολιτικά μου προτασει περίστροφο, λέει ασφάλεια, και συγχρόνως βρίζει. Βλέπω ανθρώπους με κουκούλες να έρχονται προς τα πάνω μου. Αρχισα να φωνάζω βοήθεια γιατί ένιωθα ότι απειλούμαι. Νόμιζα ότι ήταν επίθεση από ακροδεξιούς. Επεσαν πάνω μου 3-5 άτομα για να με ακινητοποιήσουν. Οσο ήμουν κάτω, έλεγα το όνομά μου, ότι είμαι υποψήφιος διδάκτορας, ότι δουλεύω στο Ινστιτούτο Πουλατζά και ότι είμαι μέλος του ΣΥΝ. Τίποτα δεν τους σταμάταγε. Εφαγα ξύλο. Με έσπρωξαν σε ένα αμάξι, με έβριζαν με σκαιό τρόπο, μου έλεγαν θα μου κάνουν ένεση. Ενας είπε σε έναν άλλο ότι “φοβάται τους ακροδεξιούς η μ….α”».

«Ακουσα να λένε, “πηγαίνετέ τον στον 12ο, στην αντιτρομοκρατική”. Βρέθηκα σε ένα σκηνικό ναζιστικής τρομοκρατίας. Με ξεγύμνωσαν. Οταν έμεινα γυμνός μου έλεγαν να γυρίζω, να κοιτάω γυρω γύρω, δεν ξέρω γιατί. Μετά από ώρα, μου έδωσαν τα πράγματά μου. Με ρώταγαν για μια ταυτότητα που είχα βρει – σκόπευα να τη δώσω στη αστυνομία. Μετά με πήγαν στον 6ο όροφο. Εκεί υπέστην ένα άτυπο σεμινάριο από τον αστυνόμο που με ρώτησε: “αν κάποιος μπει στο σπίτι σου, σε κλέψει, τον πιάσεις επ΄αυτοφόρω και μετά κλαψουρίζει τι θα σκεφτόσουν;”….» δήλωσε ο κ. Παπαδάτος, ο οποίος καταγγέλει την αστυνομία για άσκηση βίας και σκαιή αντιμετώπιση.

Την απερίφραστη καταδίκη στο γεγονός αυτό εκφράζει ο γραμματέας του Συνασπισμού Δ. Βίτσας δηλώνοντας ότι “Η επίθεση ενάντια στο στέλεχος του Συνασπισμού Δημοσθένη Παπαδάτο- Αναγνωστόπουλο δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποθρασυνθεί και γι`αυτό πρέπει άμεσα να τιμωρηθούν. Δεύτερον ότι με τα μέτρα καταστολής που παίρνει η κυβέρνηση ο κάθε πολίτης βρίσκεται σε κίνδυνο να υποστεί επίθεση ακόμα πιο βάρβαρη στο όνομα της “αντιτρομοκρατικής” δράσης. Το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα τα οποία εφαρμόζει εκδηλώνονται με τον αυταρχισμό και τη συρρίκνωση όλων των δικαιωμάτων“.

Ads

«Αρκετά σοβαρό συμβάν» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης, τη βίαιη προσαγωγή και τον ξυλοδαρμό του Δημοσθένη Παπαδάτου. «Ευχόμαστε πραγματικά, πρόσθεσε το χθεσινό περιστατικό να είναι τυχαίο και να μη συνδέεται με διάφορα άλλα γνωστά γεγονότα στο πρόσφατο παρελθόν που έχουν να κάνουν με τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με το χώρο του ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ».

Η κυβέρνηση και ο κ. Παπουτσής οφείλουν εξηγήσεις και μέτρα για την αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αναζήτησε τον υπουργό προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσει σε τηλεφωνικό διάβημα.

Την σύλληψη και κακοποίηση του Δ. Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου καταγγέλλει και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, με την ακόλουθη ανακοίνωση που φέρει τίτλο Είμαστε όλοι και όλες στο στόχαστρο της «Αντιτρομοκρατικής»:

«Η τρομοκρατική σύλληψη και ο άγριος ξυλοδαρμός από αστυνομικούς του αγωνιστή Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου πρέπει να αποτελέσει σήμα κινδύνου για το πού οδηγεί η «αντιτρομοκρατική σταυροφορία». Το στέλεχος του Συνασπισμού και αρχισυντάκτης του portal Red Notebook συνελήφθη από μασκοφόρους της αντιτρομοκρατικής που είχαν προτεταμένα πυροβόλα όπλα, ξυλοκοπήθηκε άγρια κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της μεταφοράς του στη ΓΑΔΑ, υπέστη εξευτελιστικές συμπεριφορές στο 12ο όροφο της ΓΑΔΑ (δημόσιο γδύσιμο, ύβρεις κτλ), και τελικά αφέθηκε ελεύθερος με ένα «συγγνώμη σε περάσαμε για άλλον που του μοιάζεις».

Η ταλαιπωρία του Δημοσθένη αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορούν άσχετοι άνθρωποι (ακόμα και περαστικοί.) να βρεθούν στο στόχαστρο της «Αντιτρομοκρατικής». Επιπλέον, γκρεμίζει και τις τελευταίες αμφιβολίες για το ότι οι ξυλοδαρμοί και οι εξευτελιστικές συμπεριφορές είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συλλήψεων. Ας θυμηθούμε μόνο τις καταγγελίες των συλληφθέντων για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα που υπέστησαν ανάλογες συμπεριφορές.

Η αστυνομική βαρβαρότητα όμως δεν βρίσκει εφαλτήριο μόνο στη λογική ότι δικαιώματα κι ελευθερίες πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της διωκτικής αποτελεσματικότητας. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η “αστυνομοδημοσιογραφία” που έστησε και χτες βράδυ ένα ακόμα τρομοσόου για να δημιουργηθούν εντυπώσεις εν όψει της δίκης της Δευτέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς τις καταγγελίες του παθόντος, οι διάφοροι τιτάνες της δημοσιογραφίας και των «αποκλειστικών πληροφοριών» δεν θα είχαν βγάλει λέξη. Και είναι πραγματικά εξοργιστικό ότι η γκεμπειλική επιχείρηση απόκρυψης της αλήθειας συνεχίζεται σήμερα το πρωί, με τη διαρροή ότι “ο Παπαδάτος ήταν στην πραγματικότητα μέλος ένοπλης οργάνωσης, αλλά απελευθερώθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων”.

Η αποχαλίνωση της κρατικής καταστολής είναι ολοφάνερη.
Είναι στο χέρι μας να οργανώσουμε μαζικές κοινωνικές αντιστάσεις που θα βάλουν φραγμό στην επελαύνουσα κρατική βαρβαρότητα».

Η απάντηση της ΕΛΑΣ

Από την πλευρά της, η ΕΛΑΣ αναγνωρίζει ότι στο πλαίσιο ερευνών και συλλήψεων που διενεργούσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ) στην περιοχή του Βύρωνα, προσήχθη την Πέμπτη ένας 29χρονος ημεδαπός στην έδρα της ΔΑΕΕΒ, ο οποίος δεν είχε σχέση με την υπόθεση. «Διαπιστώθηκε ότι δεν είχε σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση της Δ.Α.Ε.Ε.Β. πλην όμως οδηγήθηκε άμεσα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, διότι κατείχε δύο δελτία αστυνομικής Ταυτότητας. Για ένα από τα δύο δελτία ταυτότητας, είχε δηλωθεί κλοπή, από τον κάτοχό του, τον Ιανουάριο του 2004, στο Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας» ανέφερε η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ σχηματίσθηκε δικογραφία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιήλθε στην κατοχή του το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας που είχε δηλωθεί κλοπή, το οποίο και κατασχέθηκε, και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. «Σε ό,τι αφορά τα καταγγελλόμενα περί βιαιοπραγίας σε βάρος του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η προσαγωγή του έγινε με όλους τους νόμιμους τύπους και τηρήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες» υποστηρίζει η ΕΛΑΣ.