«Βιομηχανία» παραγωγής αρχηγών είχε στηθεί στο Πεντάγωνο από τους ίδιους τους στρατιωτικούς, σύμφωνα με το «Έθνος», με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβάρυνση των επικουρικών τους ταμείων (ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ), όπου το ετήσιο έλλειμμα αγγίζει τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, σήμερα 2.150 «αρχηγοί» ΓΕΣ και 610 «αρχηγοί» Αστυνομίας λαμβάνουν 415 ευρώ μέρισμα από το ΜΤΣ και σχεδόν άλλα τόσα από το ΕΚΟΕΜΣ, ενώ τα παραπάνω ταμεία καταβάλλουν τριμηνιαίο μέρισμα από 350 ευρώ σε 9.050 «αντιστράτηγους» και 300 ευρώ σε 7.100 «υποστράτηγους».

Ads

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, ούτε με τη δύναμη του έμψυχου υλικού που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας μπορεί να συγκριθεί ο αριθμός των Ελλήνων «αρχηγών» Στρατού και Αστυνομίας που λαμβάνουν παχυλά μερίσματα από τα μετοχικά Ταμεία. Το 2010, το κάθε επικουρικό ταμείο του Στρατού Ξηράς και της Αστυνομίας κατέβαλε 60 εκατομμύρια ευρώ ως μέρισμα για 18.810 «ανώτατους».

Σύμφωνα με το «Έθνος», η «βιομηχανία» παραγωγής αρχηγών ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τους νόμους (2838/2000 και 3016/2002) όπου χορηγήθηκαν μισθολογικές προαγωγές στους εν ενεργεία μετόχους και στην εφαρμογή τους και στους συνταξιούχους. Μέχρι το 2000 ο μέτοχος που αποστρατευόταν με τον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου έπαιρνε μέρισμα ως ταγματάρχης (231.62 ευρώ). Σήμερα, ο αστυφύλακας παίρνει μέρισμα υποστράτηγου (317 ευρώ). Πριν από τις μισθολογικές προαγωγές του 2000 ο αριθμός των μερισματούχων που έπαιρνε μέρισμα αρχηγού ΓΕΣ και Αστυνομίας ήταν 763 άτομα, ενώ σήμερα έχουν φτάσει τους 2.760. Μάλιστα, την τελευταία πενταετία εμφανίστηκαν 14.000 νέοι «στρατηγοί».

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) την περασμένη βδομάδα απέρριψε την πρόταση για «αναστολή του μερίσματος για το 2011» ή ακόμη και για μείωση 25% του μερίσματος, καθώς και την πρόταση για λήψη μέτρων εξυγίανσης και βιωσιμότητας του Ταμείου (αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς των μετόχων κατά μία μονάδα από 4% σε 5%, καθιέρωση εργοδοτικής εισφοράς, κατάργηση βοηθήματος θανάτου, χορήγηση ποσοστού μερίσματος 70% στις ορφανικές οικογένειες). Αντίθετα, ζητούν ρύθμιση του χρέους (50 εκατομμύρια) από την πολιτεία.

Ads

Στο ΜΤΣ ασφαλίζεται το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, οι εθελοντές, οι ΕΜΘ, οι ΕΠ.ΟΠ. και το μόνιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. σε ποσοστό 68% (το υπόλοιπο 32% ασφαλίζεται στο ΜΤΠΥ). Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων, την επιχειρηματική δραστηριότητα (ενοίκια κτιρίων, τόκοι καταθέσεων κ.τ.λ.) και τους κοινωνικούς πόρους (κρατήσεις από δαπάνες προμηθειών, εργολαβιών κ.τ.λ.). Ωστόσο, οι κοινωνικοί πόροι ενώ έπρεπε να καλύπτουν το 46% των απαιτουμένων κατά έτος εξόδων καλύπτουν μόνο το 20% λόγω της ελάχιστης συμμετοχής της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή είναι μία από τις αιτίες δημιουργίας του αναλογιστικού ελλείμματος.

Επίσης, το διάστημα 1990-2009 δόθηκαν στο μέρισμα αυξήσεις, πέραν του πληθωρισμού και της εισοδηματικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα. Το ΜΤΣ παρουσιάζει προβλήματα ρευστότητας τα τελευταία πενήντα χρόνια, τα οποία καλύπτονταν με επιχορηγήσεις από το κράτος (1960-1970, 1992) ή με αναπροσαρμογή εισφορών (1977) ή από εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του.