Ενισχυμένος θα είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με την εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, ο οποίος παρουσίασε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο. Παράλληλα θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας στην οποία θα απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο εργασίας.

Ads

Ο αριθμός της κάρτας είναι ταυτόσημος με εκείνον του ΑΜΚΑ και παρέχεται η δυνατότητα της ταυτόχρονης παρακολούθησης από το κεντρικό σύστημα που συνδέει το ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τον ΟΑΕΔ. Εν τω μεταξύ, απαραίτητη προϋπόθεση για την έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές (πέραν από τη συνέπεια στον χρόνο πληρωμής) θα είναι η διασύνδεση της επιχείρησης με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, συνδέεται άμεσα η έκπτωση από τις ασφαλιστικές εισφορές για τις συνεπείς επιχειρήσεις με την συμμετοχή στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας “η ένταξη της επιχείρησης στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής από κοινού με την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση σταδιακά από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι το 2013 των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% (εργοδότες και εργαζόμενοι)“.

Αναφορικά με το ΣΕΠΕ, θεσμοθετείται υποχρέωση του να επιβάλλει κυρώσεις και για την ανασφάλιστη εργασία, αλλά και ο ρόλος του για την υπογραφή των επιχειρησιακών ή και κλαδικών συμβάσεων ο οποίος θα είναι συμβουλευτικός. Μετά την υπογραφή των συμφωνιών το ΣΕΠΕ θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και την τήρησή τους.

Ads

Επιπλέον, διασφαλίζεται η διοικητική, οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια απλουστεύονται οι διαδικασίες και ενισχύεται η αποκέντρωση των λειτουργιών με την ενίσχυση των περιφερειακών μονάδων. Για ένα μεγάλο μέρος των υποθέσεων θα επιλαμβάνεται η περιφερειακή Διεύθυνση και τοπικά τμήματα, ενώ προβλέπεται η περιφερειακή διάρθρωση των υπηρεσιών που αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στις καλλικρατικές περιφέρειες, η σύσταση δύο θέσεων γενικών επιθεωρητών και η σύσταση ειδικού τμήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού και άμεσης επέμβασης.

Μειώνονται οι Διευθύνσεις και δημιουργείται μια διεύθυνση αντί για δύο, ανά περιφέρεια, ενώ προβλέπεται η σύσταση τμήματος επίλυσης εργατικών διαφορών.

Επιπλέον με το νέο σχέδιο νόμου η παλιά επιχειρησιακή γραμμή καταγγελιών εξελίσσεται σε κέντρο που θα υποδέχεται και θα αξιολογεί καταγγελίες σε 24ωρη βάση ενώ θα παρέχει ενημέρωση σε εργαζόμενους και εργοδότες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή ατυχημάτων, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ διευρύνονται έτσι ώστε να επιλύονται εξωδικαστικά οι εργατικές και συλλογικές διαφορές. Το ΣΕΠΕ θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε όσους αθετούν τα συμφωνηθέντα που καταγράφονται στο πόρισμα μετά από κάθε διαδικασία επίλυσης.

Εισηγούμενος στο σχέδιο νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη απορρύθμιση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στους ελλιπείς ελέγχους και τις αδυναμίες του ΣΕΠΕ.