Η πολιτική βούληση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, των 110 δισ. ευρώ, επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις, ως τμήμα του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί για το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, έγινε σήμερα γνωστό πως το χθεσινό Eurogroup απέρριψε την ιδέα της διεύρυνσης των πόρων του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, προκαλώντας τη διεύρυνση του spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, αλλά και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Ads

Σχετικά με την ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε απλώς ότι και αυτό το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, όπως και το ευρωομόλογο.

Από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Ecofin, δήλωσε: «Όσον αφορά στην Ελλάδα, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ είναι θετικές αναφορικά με την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα», κάνοντας, επίσης, λόγο για «εντυπωσιακή» δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα το 2010.

«Η δημοσιονομική εξυγίανση το 2010 ήταν εντυπωσιακή – 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ ξανά», επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ανέφερε ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων της «διασποράς» εντός των επόμενων μηνών και επανέλαβε την εκτίμησή του περί επιστροφής στις αγορές ομολόγων αυτή τη χρονιά.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων εντός της κυβέρνησης αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διαψεύσουν τα περί επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας, μετά και τη συζήτηση που πυροδότησαν οι θέσεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη άποψη, μια συγκεκριμένη θέση. Δεν τίθεται φυσικά θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει σχετική θέση που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα» και πρόσθεσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν μια απόφαση που αφορά στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε παραπέρα».

Το Eurogroup απέρριψε την ενίσχυση του EFSF

Απέρριψε το Eurogroup την ιδέα της διεύρυνσης των πόρων του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών K. ντε Γιάγκερ, τονίζοντας ότι αυτό προκάλεσε τη διεύρυνση του spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, αλλά και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

«Και βέβαια έγινε χτες συζήτηση να ενισχυθεί το EFSF πάνω από τα 440 δις ευρώ, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα 750 δις ευρώ ως σύνολο, αλλά το Eurogroup απέρριψε χτες την ιδέα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Σήμερα δεν συζητήσαμε πραγματικά για το EFSF. Έγινε μόνο μια περίληψη της συζήτησης στο Eurogroup, αλλά καμία πραγματική συζήτηση στο Ecofin», συμπλήρωσε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

Μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού αξιωματούχου, το premium που ζητούσαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε. Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διευρυνόταν κατά 27 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 845 μ.β. Ανάλογη πορεία διέγραφαν τα ισπανικά και τα ιταλικά spreads, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη τους έναντι των bunds.

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε πως η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «προάγγελος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας», το οποίο αναμένεται να συσταθεί τον Μάρτιο. Για το λόγο αυτό, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος επί οικονομικών ζητημάτων υποστηρίζει ότι «όσο νωρίτερα ενισχυθεί το EFSF τόσο το καλύτερο», σύμφωνα με δήλωσή του στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και αξιωματούχων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αυστηρότερα τα τεστ αντοχής των τραπεζών

«Στόχους ρευστότητας» θα περιλαμβάνουν τα νέα stress tests, στα οποία θα υποβληθούν 91 τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο τέλος Μαΐου, σύμφωνα με απόφαση του Ecofin.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δοκιμασίες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα διεξαχθούν βάσει αυστηρότερης μεθοδολογίας, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνον τους λογαριασμούς συναλλαγών των τραπεζών αλλά και λογαριασμούς τραπεζικών εργασιών καθώς και επιπρόσθετες δοκιμασίες επάρκειας κεφαλαίων (core tier 1), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα ακριβή κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι παραπάνω δοκιμασίες αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά έως το Μάρτιο.

Ο αρμόδιος Ευρωπαϊκός Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι στην αναθεωρημένη διαδικασία θα υποβληθούν τουλάχιστον 85 ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αυτό που μένει είναι να αποφασιστεί εάν τα τεστ αντοχής θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στον κίνδυνο χώρας.