Την υπέρβαση των επιταγών του μνημονίου με τη λήψη περισσότερων μέτρων από όσα προβλέπει, για να πειστούν οι αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της, πρότεινε στην Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Όπως υποστήριξε η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, τόνισε και πρότεινε για την αντιμετώπισή του περαιτέρω μείωση μισθών «όχι μόνο με οριζόντιες περικοπές, αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους» και σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και πάνω από 50 δις ευρώ.

Ads

Θετικός εμφανίστηκε σε συγχωνεύσεις όταν αυτές είναι καλά σχεδιασμένες και με την προϋπόθεση ότι θα γίνονται με φιλικό τρόπο. Επιπλέον ενώ χαρακτήρισε την επιμήκυνση ως μια μεγάλη ελάφρυνση τάχθηκε σαφώς κατά της αναδιάρθρωσης. Προειδοποίησε επίσης πως ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» 30% θα οδηγούσε ενδεχομένως και σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Αναφορικά με το θέμα της Εθνικής και της Alpha Bank ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Τράπεζας, θα ήταν μια σημαντική συνέργεια της τάξεως των επτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μείωσης μισθολογικού κόστους των τραπεζών σε περίπτωση συγχωνεύσεων. Ενημερώνοντας την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής επί της ετήσιας έκθεσης για τη νομισματική πολική ο Γιώργος Προβόπουλος επισήμανε ότι το μνημόνιο σε μια παράγραφο αναφέρει ότι η μείωση εξόδων για ελληνικές τράπεζες είναι αναγκαία και ειδικά για το μισθολογικό κόστος είναι αναπόφευκτη.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτίμησε ότι αν η ευρωπαϊκή λύση είναι κατώτερη των προσδοκιών των αγορών, τότε θα πρέπει να περιμένουμε έναν αρνητικό δεύτερο γύρο στις αγορές ενώ αν τα πράγματα έρθουν θετικά τότε θα αρχίσουν να εξομαλύνονται έτη περαιτέρω. Επιπλέον ενώ χαρακτήρισε την επιμήκυνση ως μια μεγάλη ελάφρυνση τάχθηκε σαφώς κατά της αναδιάρθρωσης. Προειδοποίησε πως ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» 30% θα οδηγούσε ενδεχομένως και σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων μιας και τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με τις τράπεζες, «κρατούν» στα χέρια τους «χαρτιά» αξίας 75 δις ευρώ. Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση των 50 δις ο κ. Προβόπουλος απάντησε πως πρόκειται για στόχο εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο αλλά ανέφικτο με ορίζοντα διετίας.

Ads