Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα δεν λειτουργεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 1Γ 2008 για το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζουν τον αποκλεισμό, μπλοκάροντας την είσοδο του κτιρίου με τα οικονομικά τους βιβλία και ζητώντας τον άμεσο διορισμό τους, ο οποίος έχει ανασταλεί με το νόμο περί εισοδηματικής πολιτικής.

Ads

Ο εν λόγω διαγωνισμός αφορούσε 877 θέσεις και προκηρύχτηκε το 2008. Οι γραπτές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2009 ενώ τα πρώτα οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν το Νοέμβριο του ίδιους έτους. Αφού δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ, η διεύθυνση προσωπικού του υπουργείου έστειλε ατομικές επιστολές καλώντας τους επιτυχόντες να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά – ιατρικές εξετάσεις, πτυχία κλπ – για να ξεκινήσουν την εργασία τους. Βάσει της προκήρυξης και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα από την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων οι επιτυχόντες, θα έπρεπε σε τέσσερις μήνες το αργότερο να βρίσκονται στις θέσεις τους.

«Η περίοδος αυτή έληξε στις 4 Μάρτη και πέρασε άπρακτη καθώς δεν κληθήκαμε ποτέ» τονίζει ο Μάριος Θεοδώρου στο tvxs. Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα, εκδόθηκε με ΦΕΚ ο νόμος για τη δημοσιονομική πολιτική, ο οποίος ανάμεσα στα υπόλοιπα «παγώνει» τις προσλήψεις. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Θεοδώρου «ο νόμος αυτός δεν προβλέπεται να έχει αναδρομική ισχύ». Επιπλέον προβλέπει ότι όσοι είχαν αποτελέσματα ενός του 2009 θα απορροφηθούν σταδιακά από 01/07/2010 έως 31/12/2012, ενώ για όσους έχουν αποτελέσματα εντός του 2010, η απορρόφηση θα γίνει από 01/01/2011 έως 31/12/2013.

«Ενώ περιμέναμε να είμαστε στη δουλειά μας στις 4 Μάρτη, μας πάνε 3-4 χρόνια πίσω. Από τη στιγμή που λάβαμε τις επιστολές και θεωρούσαμε δεδομένο ότι θα τηρηθεί ο νόμος – τι ποιο αυτονόητο – οι περισσότεροι παραιτήθηκαν από τις προηγούμενες δουλειές τους ενώ αρκετοί από αυτούς που πέρασαν μακριά από τον τόπο διαμονής τους μετακόμισαν, νοίκιασαν σπίτια και μπήκαν σε έξοδα» υποστηρίζει ο κ. Θεοδώρου.

Ads

Οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ 1Γ 2008 έχουν ήδη κάνει αίτηση ακυρώσεων για παράλειψη νόμιμα οφειλόμενης ενέργειας στο διοικητικό εφετείο. «Βέβαια με τις αναβολές, την ταχύτητα της ελληνικής δικαιοσύνης και το ΣτΕ όπου θα κριθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό η δικαστική οδός θα διαρκέσει κι αυτή αρκετά χρόνια» διευκρινίζει ο κ. Θεοδώρου. Όπως δηλώνει στο tvxs, αν έπρεπε ένας τομέας, εκτός από αυτούς της παιδείας και της υγείας, να εξαιρεθεί από το ‘πάγωμα’ των προσλήψεων, αυτός θα ήταν η οικονομία αφού «κατά δήλωση του πρωθυπουργού η Ελλάδα έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία για οικονομικούς λόγους. Τι πιο λογικό από το να ενισχυθούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί;».

«Το τελευταίο διάστημα, παρά το ‘πάγωμα’ των προσλήψεων έχουμε καταγράψει μέσω ΦΕΚ πάνω από 1200 προσλήψεις μόνιμου τακτικού προσωπικού σε τομείς, όχι από αυτούς που εξαιρούνται αλλά σε οποιοσδήποτε άσχετες ειδικότητες και σίγουρα λιγότερο νευραλγικές από τις δικές μας. Αρχές Ιούνη, δημοσιεύτηκε με ΦΕΚ ο διορισμός 8 χειριστών λιφτ στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, καλοκαιριάτικα. Φαίνεται ότι το κράτος προνοεί από τώρα για το χειμώνα… Και μιλάμε για μία κυβέρνηση που στο πρώτο της υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου κάλεσε το Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου να δείξει την εμπιστοσύνη του στο θεσμό. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει εκδώσει γνωμοδότηση για την περίπτωσή μας που αναφέρει ρητά ότι είναι παράνομη η μη απορρόφησή μας. Αυτό κάτι δείχνει για το πρόσωπο της κυβέρνησης» καταλήγει ο κ. Θεοδώρου.