Τη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με το «Έθνος», ο σχετικός φάκελος με τα αυθαίρετα βρίσκεται ήδη στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη.

Ads

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στις αρχές του 2011 αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την «πολεοδομική περαίωση», η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό το 600 εκατ. ευρώ έως το 2012.

Μάλιστα, πρόσφατα ο Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί το μοντέλο Τρίτση, ο οποίος το 1983 είχε προχωρήσει σε ρύθμιση καλώντας τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων «να το δηλώσουν για να το σώσουν».

Όσοι δήλωσαν τα αυθαίρετά τους εκείνη την περίοδο, γλίτωσαν από την κατεδάφιση, ωστόσο, τα προεδρικά διατάγματα για τα νέα σχέδια πόλεων δεν προχώρησαν και έτσι τα εν λόγω αυθαίρετα δεν νομιμοποιήθηκαν. Εκτιμάται μάλιστα ότι σήμερα τα αυθαίρετα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, έχοντας τριπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 80.

Ads

Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος με τελευταία απόφαση τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά νομιμοποίηση αυθαίρετων που κτίστηκαν μετά το 1983.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», το σχέδιο της κυβέρνησης για «πολεοδομική περαίωση» προβλέπει τη νομιμοποίηση των ακίνητων που κτίστηκαν έως το 1983 και δεν είχαν δηλωθεί στο νόμο Τρίτση.

Για τα ακίνητα που χτίστηκαν μετά το 1983 και υπολογίζονται σε περισσότερα από 700.000, σύμφωνα με το «Έθνος», η κυβέρνηση θα τα «περαιώσει» μέσω της μείωσης των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, όπως δηλαδή έγινε με τους ημιυπαίθριους. Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πληρωμή μειωμένων προστίμων έως και 70%, και μείωση στο 5% των ετήσιων προστίμων διατήρησης με χρονικό ορίζοντα 30-40 ετών.