Σε «πυρετό» κινητοποιήσεων βρίσκονται τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, παραμονές έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, με τους φοιτητές αποφασισμένους να αντιδράσουν κατά του νέου νόμου πλαισίου για τα πανεπιστήμια. Ήδη μέσα σε δυο μέρες τα περισσότερα πανεπιστήμια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη και Θράκη έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις. Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκονται και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων. Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για «άθλια ψέματα, που αναπτύσσονται συνειδητά για να δημιουργήσουν αναταραχή στους φοιτητές που δεν έχουν δει το νόμο».

Ads

Οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών που ξεκίνησαν προχθές και θα συνεχίζονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ήδη μετρούν δεκάδες αποφάσεις για κατάληψη.

Υπό κατάληψη βρίσκονται: τα 7 Τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου, τα 9 Τμήματα του Πολυτεχνείου Αθήνας, 3 Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, Μαθηματικό, Βιολογικό), 18 από τα 21 Τμήματα του Πανεπιστημίου Πάτρας, 3 Τμήματα του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης και τα 6 τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο αριθμός των καταλήψεων αναμένεται να αυξηθεί σήμερα κατακόρυφα, καθώς έχουν προγραμματιστεί πολλές Γενικές Συνελεύσεις, τόσο σε κεντρικά όσο και σε περιφερειακά ιδρύματα, αλλά και στα ΤΕΙ, οι πρόεδροι των οποίων συνεδριάζουν την σήμερα Τετάρτη για να καθορίσουν τη στάση τους.

Την ίδια στιγμή, μετά από τα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέστειλε την εξεταστική περίοδο. «Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξουσιοδοτεί το Πρυτανικό Συμβούλιο να προβεί, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια» αναφέρει η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Χθες η Σύγκλητος του Δημοκριτείου τάχθηκε κατά του νόμου, αναστέλλοντας την πρώτη εβδομάδα της εξεταστικής ακολουθώντας τα πανεπιστήμια Αθηνών, ΕΜΠ και ΑΠΘ.

Ads

Σε ανακοίνωση του, το Δίκτυο Πανεπιστημιακών (αριστερή παράταξη) ζητάει χαρακτηριστικά: «Να προχωρήσουμε τώρα σε συνελεύσεις όλων των συλλόγων ΔΕΠ και να πάρουμε αποφάσεις για απεργιακό αγώνα διαρκείας, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου, σε συντονισμό από τα κάτω με τους φοιτητές, που ήδη ξεκινούν καταλήψεις, με τους εργαζομένους, με τους άλλους εκπαιδευτικούς».

Η κατάργηση του ασύλου και η ρύθμιση που προβλέπει ότι το εξάμηνο θα χαθεί εάν δεν γίνουν 13 εβδομάδες μαθημάτων, δεν έχει αποτρέψει τις κινητοποιήσεις φοιτητών. Σύμφωνα με το Βήμα, η ΠΑΣΠ του ΠαΣοΚ και η αριστερή ΕΑΑΚ με ανοικτή πρόταση τάσσονται υπέρ των καταλήψεων, ενώ η ΔΑΠ (ΝΔ) στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, χωρίς να αναφέρονται ανοικτά σε καταλήψεις. Και η Αριστερή Ενότητα (ΣΥΝ) καλεί τους φοιτητές και φοιτήτριες «να μαζικοποιήσουν τις καταλήψεις και τις γενικές συνελεύσεις των σχολών τους, να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια της Πέμπτης 1 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα 12:00 το πρωί στα Προπύλαια και σε κάθε πόλη που υπάρχουν πανεπιστήμια».

Παράλληλα φοιτητικές ομάδες και κυρίως κινήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποιούν και άλλες ενέργειες, όπως οι συμβολικές καταλήψεις κυρίως σε πρυτανείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα ΑΕΙ.

Ανοιχτό μέτωπο ΔΑΠ-ΝΔ

Μετωπική αναμένεται εν τω μεταξύ η σύγκρουση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τη ΝΔ. Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή της, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ του Οικονομικού της Νομικής, που έχει τον τίτλο «τα λαμόγια της Βουλής», επιτίθεται κυρίως στο ΠαΣοΚ, στη Ν.Δ., στο ΛΑΟΣ και στη Δημοκρατική Συμμαχία που ψήφισαν το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τη ΔΑΠ αυτό το «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» -στο οποίο εντάσσει και τη Ν.Δ.- «αποφάσισε να χτυπήσει το Πανεπιστήμιο, να διαλύσει τις δομές του και να το μετατρέψει σε όργανο πλήρως ελεγχόμενο από τους εκάστοτε Υπουργούς, κυβερνήσεις κλπ, ώστε να παίζουν πλέον ακόμη ευκολότερα τα διάφορα πολιτικά τους παιχνίδια μέσα από τα Πανεπιστήμια».

Η ΔΑΠ περιμένει, όπως υποστηρίζει και την έντονη αντίδραση των καθηγητών του Οικονομικού Τμήματος και συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, των «μεγάλων», των «βαρόνων» και κατά κάποιον τρόπο -όπως σημείωσε- των «βολεμένων». Σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνει, ότι «καλοβλέπουν τη συμμετοχή τους στα παιχνιδάκια εξουσίας μεταξύ κυβερνήσεων και πανεπιστημίου» και τους προειδοποιεί: «Και να ξέρουν ότι αν υποψιαστούμε κάτι τέτοιο, τότε δεν θα δυσκολευτούμε να θυμίσουμε σε όλους τους φοιτητές αλλά και στην υπόλοιπη, αντιδρούσα πανεπιστημιακή κοινότητα το παρόν και, κυρίως, το παρελθόν κάποιων εξ αυτών…Ονόματα μπλεγμένα σε σκάνδαλα, δημόσιες θέσεις με παχυλούς μισθούς, αδερφικές σχέσεις με γνωστούς μιζαδόρους της Βουλής και διάφορες άλλες «σκοτεινές» δραστηριότητες. Και τότε, καλά ξεμπερδέματα…».

Παράλληλα εκρηκτικό είναι το κλίμα στις τάξεις της ΟΝΝΕΔ και σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ επικρατεί αναστάτωση με πυρά προς την ηγεσία και τον αρμόδιο τομεάρχη Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, ενώ είναι αρκετές οι επιθετικές ανακοινώσεις. Η Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, υπό τον πρόεδρό της κ. Ανδρ. Παπαμιμίκο, αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα -όχι στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού, αλλά στη Ρηγίλλης- για να συζητηθεί η έκρυθμη κατάσταση στις τάξεις της «γαλάζιας» νεολαίας.

Διαμαντοπούλου: «Άθλια ψέμματα» για το νόμο με σκοπό την αναταραχή

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα διδάκτρων σε όλες τις προπτυχιακές σπουδές» υποστήριξε μέσω του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και έκανε λόγο για «άθλια ψέματα, που αναπτύσσονται συνειδητά για να δημιουργήσουν αναταραχή στους φοιτητές που δεν έχουν δει το νόμο». Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα συγγράμματα θα δίνονται δωρεάν, ενώ θα υπάρξει επιπλέον πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές σημειώσεις των πανεπιστημίων ανά την επικράτεια.

Η υπουργός επιτέθηκε σε συγκεκριμένες συγκλήτους λέγοντας χαρακτηριστικά: «το πανεπιστήμιο δεν είναι ένα κοινόβιο όπου οι φοιτητές αποφασίζουν πότε θα γίνουν εξετάσεις». Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν μπορεί ο ακαδημαϊκός κόσμος να αποδέχεται το γεγονός ότι είναι δυνατόν να συμπληρωθούν τα μαθήματα 13 εβδομάδων σε 7.