«Ας τελειώνουμε με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, προσθέτοντας πως «έχουμε να κάνουμε δουλειά». Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο τους, αλλά και από την αντιπολίτευση «κατανόηση των δυσκολιών που υπάρχουν».

Ads

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής που συγκάλεσε προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως «ένα σημαντικό σταθμό για τη χώρα». «Ήταν ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση που την έφεραν πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων ετών», σημείωσε.

«Η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ήταν δύσκολη», ωστόσο, «όπλο της κυβέρνησης ήταν οι επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους υπουργούς μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που έχουν αναλάβει, σύνεση και υπομονή. «Έχουμε άμεσα καθήκοντα στα οποία πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις», σημείωσε. Οι αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων θα συνεχιστούν, αλλά «εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων».

«Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, που θέλει σύνεση και υπομονή. Πρέπει να μείνουμε αταλάντευτοι στο στόχο μας. Κερδίσαμε μια μάχη, ο πόλεμος δεν τελείωσε. Θα συνεχίσουμε και θα είμαστε δίπλα σε κάθε Έλληνα, θα είμαι δίπλα σε κάθε Έλληνα».

Ads

Απευθυνόμενος προς όλα τα κόμματα, ζήτησε δημιουργική αντιπολίτευση και κατανόηση των δυσκολιών που υπάρχουν. «Χρειάζεται η ενότητα όλων μας για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε».

Τέλος, διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί εκλογών, αλλά αυτή τη φορά και τα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Να τελειώνουν τα σενάρια αυτά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής των 17 της ευρωζώνης αποφασίστηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια και μείωση του επιτοκίου από το 5,2% στο 4,2%. Από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος κατά 20%».

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σαν να έλυσε το πρόβλημα οριστικά. Όμως, πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία. Επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν πιάνουν πια. Χρειάζεται αλλαγή Πολιτικής», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας παράλληλα πως «με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια. Άρα θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους. Το σημερινό Μνημόνιο δεν αλλάζει, εξακολουθεί να ισχύει απολύτως. Και η υποχρέωσή μας για νέα μέτρα, ύψους σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων, την περίοδο 2012-15 ισχύει απολύτως. Έχουμε, λοιπόν, και νέα μέτρα».

«Είχαμε μία ελπίδα μέχρι τώρα ότι ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του, έχουν μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, για την αρνητική πλευρά της οποίας ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι. Σήμερα δυστυχώς για τη χώρα διαψευστήκαμε», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον κ. Σαμαρά.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε εργολαβικά να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να υβρίζει την Αντιπολίτευση. Η βελόνα του κόλλησε στο χθες. Λίγη σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης δεν θα έβλαπτε τον ίδιο και την κυβέρνηση, αλλά θα ωφελούσε τη χώρα», ήταν το σχόλιο που ήρθε από τη ΝΔ, δια στόματος εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη.

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ο εκπρόσωπος του Λα.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός τους κομπασμούς στο υπουργικό συμβούλιο τους έκανε για καθαρά κομματικούς λόγους. Στην ουσία πρέπει να γνωρίζει ότι χρειάζεται πιο βαθιά ανάλυση και προσπάθεια την οποία προφανώς αδυνατεί να προσφέρει η κυβέρνησή του».

Από το Ηράκλειο Κρήτης, όπου βρέθηκε σήμερα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων ΔΕΚΟ, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ότι αποκρύπτουν τους όρους του μνημονίου που πρέπει να υλοποιηθούν. «Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, γι’ αυτό η ΔΗΣΥ είναι υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αλλά και των αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων ΔΕΚΟ. Δεν είναι δυνατό να στερούμε από τους πολίτες πόρους και να έχουμε ανεκμετάλλευτη μια δημόσια περιουσία η οποία σε πολλές περιπτώσεις απλώς καταστρέφεται», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Σημειώνεται ότι αύριο, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα παραστεί στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να συζητήσει την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s, την οποία έχει χαρακτηρίσει εντελώς αδικαιολόγητη. Με επιστολή του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα αρμόδια στελέχη της Ευρώπης την αντιμετώπιση του θέματος της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης και του ελέγχου τους «επειγόντως στο επίπεδο του Εurogroup και του Ecofin».

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί επίσης συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Παπούλιας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες.