Κατά την ακρόασή του στο πλαίσιο της συζήτησης επί της Έκθεσης Πεπραγμένων του 2010, ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την έκπληξή του με το φάσμα και το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Ads

Αναφερόμενος σε ελέγχους που από το 2010 έχει κάνει σε υπουργούς και βουλευτές εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι πολιτικοί δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι» ενώ όπως τόνισε «υπάρχουν άλλες ομάδες που δεν δίνουν λόγο πουθενά και κανένα έλεγχο δεν επιδέχονται παρ’ ότι και σε εξωχώριες εταιρείες συμμετέχουν και το βάρος της απόδειξης δεν οφείλουν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. «Ως πολίτη αυτής της χώρας με διακατέχει πολύ μεγάλη θλίψη όταν βλέπω το είδος, το φάσμα, τον αριθμό, το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό. Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες» σημείωσε χαρακτηριστικά και παραφράζοντας τη γνωστή πλέον φράση τόνισε ότι «δεν ξέρω αν ”όλοι μαζί τα φάγαμε”, πάντως σίγουρα ”όλοι μαζί τα φύγαμε”».

Δύο πολύ κρίσιμης σημασίας ζητήματα, πρόσθεσε, είναι η λειτουργία των εξωχώριων εταιρειών (off shore) και η μη καθιέρωση αναστροφής του βάρους της απόδειξης για τις πηγές των χρημάτων του. «Είναι τα δύο σημεία που μπορεί κανείς να πει ότι είναι καταφύγιο των παρανόμων» παρατήρησε.

Ads

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι οι τροποποιήσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και άλλων, απαντά εν τέλει με τρόπο αποτελεσματικό και στα δύο αυτά προβλήματα, καθώς, όπως υποστήριξε, και απαγορεύει να μετέχουν στις εξωχώριες εταιρείες συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και εισάγει ένα είδος αναστροφής του βάρους της απόδειξης.