«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα που θα θέσει εκ νέου σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη και επομένως αυτήν της Γερμανίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.

Ads

«Και γι’ αυτόν το λόγο λέμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μιας χώρας και ότι αντίθετα θα πρέπει από τη μία πλευρά να δούμε τι να κάνουμε για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πώς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους, και από την άλλη πλευρά να δείξουμε αλληλεγγύη», προσθέτει η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η χρεοκοπία της τράπεζας Lehman Brothers είχε ως συνέπεια σε μας μια πτώση σχεδόν 5% του ΑΕΠ», μια επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου θα πρέπει «οπωσδήποτε να αποφευχθεί», υπογραμμίζει, εξηγώντας πως η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η γερμανική οικονομική ανάκαμψη».

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξασφάλισε την υποστήριξη των Γερμανών βουλευτών όσον αφορά τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, επιχειρηματολογώντας: «Εμείς είμαστε αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από το ευρώ».

Ads