Με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε στο Βερολίνο το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Ελλάδα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν άμεσα, «με σκοπό την επιτάχυνση της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας».

Ads

Στην πρώτη διμερή επαφή τους, οι υπουργοί συζήτησαν για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε εξήρε τις μεταρρυθμιστικές και οικονομικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και χαιρέτισε την έγκριση από την Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του εφαρμοστικού του νόμου.

Πέρα από την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μέτρων, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σόιμπλε επισήμαναν ακόμη πως «τώρα είναι αναγκαία μια νέα ώθηση για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών επενδύσεων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο άμεσο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στην πιθανή σύμπραξη γερμανικών επιχειρήσεων».

Ads

Πριν την συνάντηση του με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών (BDI), οι οποίοι φέρεται να επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να στηρίξουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει.