Κάλεσμα για συμμετοχή στο άνοιγμα όλων των σταθμών των διοδίων από την Θεσσαλονίκη έως και την Καλαμάτα, από το μεσημέρι της Κυριακής, απηύθυνε η «Συντονιστική Επιτροπή Ενάντια στα Διόδια». Το άνοιγμα των κατά τόπους σταθμών διοδίων, που ανέλαβαν οι τοπικές επιτροπές, ξεκίνησε, σε κάποιους σταθμούς στις 12:00 το μεσημέρι, και οι μπάρες έμειναν ανοιχτές μέχρι τις 17:00. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης: «Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσια περιουσία – Σπρώξτε τη μπάρα. Μη πληρώνεις κι εσύ!».

Ads

Από τις 13:00, οι οδηγοί διέρχονταν από τον σταθμό των Μαλγάρων χωρίς να πληρώνουν διόδια. Η κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων – στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και ο Σάββας Κωφίδης – διήρκεσε ως τις 17:00.

Στη Θεσσαλία, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 άνοιξαν οι μπάρες στα διόδια Μοσχοχωρίου, ενώ από τις 15:00 ως τις 17:00 ήταν ανοιχτά τα διόδια Μακρυχωρίου. Για το ίδιο διάστημα, ανοιχτά ήταν και τα διόδια του Πυργετού.

Στις 15:00 άνοιξαν τα διόδια στη Λεπτοκαρυά και παρέμειναν ανοιχτά έως τις 17:00. Από τις 16:00 το απόγευμα ως τις 18:00 ήταν ανοιχτά τα νέα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Ελεύθερα περνούσαν οι διερχόμενοι οδηγοί και από τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου ανατολικής Πελοποννήσου. Από τις 15:10 πολίτες και κλιμάκια της συντονιστικής επιτροπής Πελοποννήσου κατά των διοδίων σήκωσαν τις μπάρες στους σταθμούς γέφυρα Μάναρη (ΑΣΕΑΣ), Νεστάνης και Σπαθοβουνίου. Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Σαράντος Αλεξανδρής δήλωσε ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να νυχτώσει.

Ads

«Οι εταιρείες βρίσκονται σε πανικό», αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, «το κίνημα διογκώνεται, οι πολιτικοί τους υπάλληλοι (βλ. Υπουργείο Μεταφορών) διαδίδουν ότι ετοιμάζουν μια άδικη και παράνομη ρύθμιση ώστε να αντιμετωπίσουν το πανελλαδικά διογκούμενο κίνημα των πολιτών που αρνούνται να πληρώνουν το χαράτσι των διοδίων στους ιδιώτες και εν πολλοίς αεριτζήδες μεγαλοεργολάβους».

Η Συντονιστική Επιτροπή στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει τόσο «τον χαρακτηρισμό των διοδίων ως δημοσίων εσόδων», όσο και την απόφαση της «Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» να παραχωρούνται στις ιδιωτικές εταιρίες τα στοιχεία των κατόχων των οχημάτων, οι οδηγοί των οποίων αρνούνται να πληρώσουν.

«Τα διόδια εισπράττονται από ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες παραχωρήθηκαν με χαριστικές και αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις οι αυτοκινητόδρομοι που φτιάχτηκαν (και φτιάχνονται) βασικά με κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση σχετικά με τον χαρακτηρισμό των διοδίων ως «δημόσια έσοδα».

Παράλληλα, η Επιτροπή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Όπως καταφέραμε να ακυρώσουμε την απόπειρα της κυβέρνησης να θέσει τον κρατικό μηχανισμό και την ΕΛ.ΑΣ. στην υπηρεσία των ιδιωτικών εταιριών, όπως κερδίσαμε τις δικαστικές αποφάσεις ενάντια στα αυθαίρετα της ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ, όπως ματαιώσαμε την κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, ΚΑΙ αυτή τη φορά συνεχίζουμε μαζικά, συλλογικά και οργανωμένα!»

«Δεν μας τρομοκρατούν. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τους αεριτζήδες και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους! Συνεχίζουμε, επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, και καλούμε όλους τους πολίτες να μην πληρώνει κανείς το χαράτσι διοδίων. Όλοι την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στις 3:00 μ.μ. στην κινητοποίηση για το άνοιγμα των διοδίων σε όλη την Ελλάδα!», καταλήγει η ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπής Ενάντια στα Διόδια».

Αυξήσεις διοδίων από τα μεσάνυχτα της Κυριακής

Στο μεταξύ, νέες αυξημένες τιμές ισχύουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στα διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Πυργετού και Λεπτοκαρυάς που διαχειρίζεται η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Τα ΙΧ θα καταβάλλουν στην Πελασγία 2,60 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 2,90 ευρώ, στο Μακρυχώρι 1 ευρώ, στον Πυργετό 2,30 και στη Λεπτοκαρυά 3,10. Στα μεσαία φορτηγά οι τιμές ξεκινούν από 6,40 μέχρι 7,60 και στα μεγάλα φορτηγά από 8,90 μέχρι 10,70 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Στο στόχαστρο το κίνημα κατά των διοδίων