Ads

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 08:20, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα και το κτίριο είχε εκκενωθεί.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν σε μοτοσικλέτα μπροστά από το κτίριο του Πρωτοδικείου και από την έκρηξη σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές στην πρόσοψη του αλλά και άλλων κτιρίων καθώς και σε παρακείμενα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η μοτοσικλέτα είχε κλαπεί χθες από το Γαλάτσι.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, περίπου τρία τέταρτα πριν την έκρηξη, και οι αστυνομικές αρχές εκκένωσαν την περιοχή. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα, ανέφερε τον αριθμό κυκλοφορίας της μηχανής καθώς και το ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν στην μπαγκαζιέρα. Κλειστή έμεινε για περισσότερο από μία ώρα η οδός Πανόρμου από το ύψος της Κηφισίας στο ρεύμα προς Αλεξάνδρας.

Από την έρευνα στο χώρο της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, προέκυψε ότι πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμιτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης για αυτό δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναμένουν την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης και μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν με βάση τα ευρήματα.

Ads

Κλειστή παραμένει και η Νομαρχία Αθηνών, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στο κτίριο από την έκρηξη.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε ενέργεια, που χωρίς καμία ηθική ή λαϊκή νομιμοποίηση, επιχειρεί να αμφισβητήσει τη Δημοκρατία και να τρομοκρατήσει τους πολίτες», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οι αρχές, με ετοιμότητα και εγρήγορση αντιμετωπίζουν αυτές τις ενέργειες, ενώ όσοι τις επιχειρούν, το μόνο που θα εισπράξουν είναι η καταδίκη από την κοινωνία και την Πολιτεία», υπογραμμίζει ο Γ. Πεταλωτής.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη Δημοκρατία» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. «Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες. Εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, με τις πρακτικές που ακολουθούμε, και οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τη νέα ενέργεια-πρόκληση απέναντι στην έννομη τάξη της χώρας και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να καταστήσει σαφές σε ολόκληρη την κοινωνία ότι η τρομοκρατία συνιστά μέγιστη απειλή για τον καθένα. […] Το κόμμα μας, με αίσθημα ευθύνης, δεν θα μιμηθεί τις κραυγές σημερινών κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για «Καμπούλ», σε συγκριτικά μικρότερης σημασίας περιστατικά, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά είναι επιτέλους καιρός, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σοβαρευθούν και σε αυτόν τον τομέα. Παρά τις πολλές ευκαιρίες που δόθηκαν στις διωκτικές αρχές, τους… πανηγυρισμούς και τις «θριαμβολογίες», το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει υπαρκτό, αλλά επιδεινώνεται. Ας αξιοποιήσουν, επιτέλους, την στήριξη που τους παρέχει η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας. Στήριξη που ως κυβέρνηση η ίδια, ουδέποτε είχε στο βαθμό που θα έπρεπε. Και ας ενεργοποιήσουν όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε το 2009, και το οποίο οι ιδεοληψίες και η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης, ακυρώνουν στην πράξη.» δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας.

Ανεύθυνη χαρακτήρισε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής όσον αφορά στην έκρηξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατηγορώντας την για πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος. “Ένα σχόλιο έχω να κάνω μόνο εγώ, το οποίο αφορά την πυροδότηση της ανευθυνότητας από τη Νέα Δημοκρατία, επανειλημμένα. Λες και περιμένει τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία και εκπρόσωπός της ο κ. Δένδιας, με το που υπάρχει ένα γεγονός βίας σπεύδει να το εκμεταλλευτεί πολιτικά”, επεσήμανε ο κ. Παπουτσής.

“Η Νέα Δημοκρατία πέρασε, δυστυχώς απλά «πέρασε» -διότι περί αυτού πρόκειται- από αυτόν εδώ το χώρο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας. Δυστυχώς, λοιπόν, η Ν.Δ που πέρασε από αυτόν το Υπουργείο, με τα αποτελέσματα τα οποία γνώρισε ο ελληνικός λαός έχει και θράσος να ομιλεί”. Σε ερώτηση σχετικά με τις με το γεγονός ότι πραγματοποιούνται τέτοιες ενέργειες παρά το γεγονός ότι γίνονται απανωτές συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε οργανώσεις, ο κ. Παπουτσής απάντησε: “Αυτό είναι προς αξιολόγηση και είναι στοιχείο της έρευνας την οποία διεξάγει η αντιτρομοκρατική, η οποία συνεχίζει και βρίσκεται σε επιφυλακή έτσι κι αλλιώς. Παρακολουθεί όλες τις υποθέσεις, όλες τις εξελίξεις και εμείς περιμένουμε να δούμε ποια είναι τα συμπεράσματα των ερευνών τους”.

Mε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταδικάζει το χτύπημα έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνων και τονίζει ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για τον εκφοβισμό και αποπροσανατολισμό του λαού: «Τέτοιες ενέργειες δεν τρομάζουν την εξουσία των μονοπωλίων, αντίθετα αξιοποιούνται από αυτή για τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να δικαιολογούν τρομονόμους, νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ο λαός έχει συσσωρευμένη πια εμπειρία και για να βγάζει τα απαραίτητα συμπεράσματα».

«Ο δρόμος της τρομοκρατίας είναι ιστορικά ατελέσφορος και καταδικαστέος» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. «Δρώντας στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων αλλά πάντα ερήμην του λαού αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για την κρατική καταστολή και την αυταρχικοποίηση της κοινωνίας. Πολύ δε περισσότερο στις μέρες μας, όπου υλοποιείται η πιο αντικοινωνική και ταξική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και επιβάλλεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντίσταση του κόσμου της εργασίας, τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκουν. Σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατική θωράκιση της κοινωνίας προϋποθέτει την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και όχι τη συρρίκνωση τους» υπογραμμίζει.

«Οδηγούμαστε ως χώρα σε μια γενικευμένη αναρχία, με καλπάζουσες τρομοκρατικές ενέργειες, εγκληματικότητα και πολιτική απαξίωση» αναφέρει ο ΛΑΟΣ, κάνοντας λόγο για «παγωμένη και πελαγωμένη» κυβέρνηση και για «κομματικές ‘Κίρκες’ της αριστεράς που προσπαθούν να πλανέψουν τις βαλλόμενες και προσβαλλόμενες ευπαθείς κοινωνικές τάξεις, τροφοδοτώντας καθημερινά το φυτίλι της εξέγερσης».

«Απορρίπτουμε τη βία και την τρομοκρατία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Το καθεστώς ατιμωρησίας και το έλλειμμα δικαιοσύνης ούτε αναδεικνύονται ούτε θεραπεύονται με τέτοιες ενέργειες. Στις σημερινές, όμως, συνθήκες το κύριο είναι να αναιρεθούν όλα όσα δημιουργούν εύφορο έδαφος για τη βία», σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Οι ιδεολογικές επιφάσεις εκείνων που επιλέγουν να τρομοκρατούν το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και η προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας. Η κοινωνία πρέπει να δείξει το πιο αυστηρό πρόσωπό της απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει άλλο τα μάτια» επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά.

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ.Φαλτσέτος, εκφράζοντας παράλληλα «τον αποτροπιασμό του». Σε δήλωσή του ο κ. Φαλτσέτος τόνισε ότι έχει ζητηθεί, κατ’ επανάληψη, η φρούρηση των δικαστηρίων, η οποία είναι πλημμελής, αφού -όπως είπε- υπάρχει μόνο ένας φρουρός ανάμεσα στα δύο δικαστικά κτίρια, που δεν μπορεί να παρέχει ουσιαστική κάλυψη.