Κριτική στη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά τις αποζημιώσεις του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στην ηγεσία της ΕΕ, άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC. Αιχμές όμως άφησε και για τους οικονομικούς χειρισμούς της ιταλικής κυβέρνησης. Η γερμανική κυβέρνηση από τη μεριά της, απέρριψε τις κατηγορίες ότι οφείλει ακόμη στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις.

Ads

Ο κ. Πάγκαλος επανήλθε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί» έιπε και προσέθεσε: «Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν ‘ευχαριστώ’ και δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε.

Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δήλωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα αυτό δεν συνδέεται με το τωρινό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι «το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση και πρέπει να το κάνουμε με τη συνεργασία όλων των εταίρων μας και πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ αυτό»

Επίσης ο κ. Πάγκαλος άσκησε σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της Ιταλίας και της αντιμετώπισης που αυτή έλαβε από την ΕΕ, σχολιάζοντας πως: «η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της». «Απλά βάζεις κάποια ποσά χρημάτων στην επόμενη χρονιά… αυτό το έκαναν όλοι, και η Ελλάδα το έκανε σε μικρότερο βαθμό από ότι η Ιταλία για παράδειγμα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο BBC.

Ads

Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, είπε πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έφθανε σε αυτό το σημείο αν υπήρχε ισχυρότερη ηγεσία εντός της ΕΕ. «Η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ένωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά» είπε, τονίζοντας πως ήταν καλύτερα την δεκαετία του ’80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η απάντηση της Γερμανίας

Η γερμανική κυβέρνηση από τη μεριά της, απέρριψε κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία οφείλει ακόμη στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνοντας ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση.

«Με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (περί τα 58,8 εκατ. ευρώ) για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό», δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Μια συζήτηση για το παρελθόν δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή ελληνική κρίση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αντρέα Πέσκε, οι Ελληνες που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπό το ναζιστικό καθεστώς αποζημιώθηκαν επίσης στο πλαίσιο του ιδρύματος «Μνήμη, ευθύνη και μέλλον», το οποίο κατέβαλε περί τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1,7 εκατομμύριο πρώην εργαζόμενους σε καταναγκαστικά έργα σε περισσότερες από εκατό χώρες.

Παράλληλα, η Γερμανία χορήγησε μετά το 1960 βοήθεια ύψους «περίπου 32 δισεκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (16,3 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο προκλητικό εξώφυλλο του περιοδικού “Focus”, o Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ούλριχ Βίλεμ, σχολίασε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι κατοχυρωμένη στη Γερμανία.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα τοποθετηθεί αύριο»

«Ο κ. Πάγκαλος έκανε μια περιγραφή, η κυβέρνηση όμως θα τοποθετηθεί αύριο στην επίκαιρη ερώτηση, που υπάρχει προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα απαντήσει συγκεκριμένα για τα σημεία αυτά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Θ. Πάγκαλου, σχετικά με τις αποζημιώσεις για την γερμανική κατοχή.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης η άδεια για να αρθεί όποιο εμπόδιο τίθεται στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή ως προς τα οικονομικά μας, ως προς την αξιοπιστία της χώρας, ως προς την υπόσταση της χώρας μας». Τόνισε, δε, ότι «αυτό είναι μια σημαντικότατη παράμετρος, από εκεί και πέρα ας μην πυροδοτούμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά εις βάρος της χώρας μας», παραπέμποντας στις απαντήσεις, που θα δώσει ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι οι καλές σχέσεις, που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς». Πρόσθεσε ότι και «αν δει κανείς και τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου, δείχνουν ότι η Γερμανία εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, είναι αυτή που μιλάει για αξιοπιστία της Ελλάδας και αυτό προέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση οφείλει με σθένος να υψώσει το ανάστημά της

Με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συναντήθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι το Συμβούλιο έχει βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση από Γερμανούς δημοκράτες και αντιφασίστες, παρά από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

«Εδώ δεν τίθεται μια διαδικασία διαπάλης ανάμεσα στους Έλληνες και στους Γερμανούς, αλλά μια διαδικασία διεκδίκησης της δικαιοσύνης και της ηθικής απέναντι στις σημερινές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας, που κουκουλώνουν μια ιστορία που πράγματι είναι ιστορία πολλών χρόνων. Αλλά όσα είναι δεδικασμένα, και ιδίως το κατοχικό δάνειο, το οποίο καταγράφεται κάθε χρόνο στους ισολογισμούς της γερμανικής τράπεζας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διεκδικήσει η χώρα μας ως φόρο τιμής στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης στον ελληνικό λαό που έδωσε πάρα πολλά θύματα στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό.

Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση αντί να δίνει κάτω από το τραπέζι εγγυήσεις για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σε αντάλλαγμα υποστήριξης από την πλευρά των Γερμανών στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε οφείλει με σθένος να υψώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει αυτά που μας χρωστάνε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.