Την εγκατάσταση περίπου 30.000 μηχανημάτων για τυχερά παίγνια, αλλά και τη νόμιμη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων», το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Με το νομοσχέδιο πάντως μπαίνει οριστικό τέλος στον νόμο 3037/2002 με τον οποίο είχε απαγορευτεί συλλήβδην κάθε παιχνίδι τεχνικό, ψυχαγωγικό ή τυχερό στην Ελλάδα και είχε προκαλέσει την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ads

Προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων έως δέκα αδειών ευρείας κλίμακας μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα αφορούν σε 25.000 παιγνιομηχανήματα συνολικά ενώ έως 5.000 επιπλέον παιγνιομηχανήματα μπορούν να λειτουργήσουν με άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα). Σε ότι αφορά το διαδικτυακό στοίχημα, θα προκηρυχθούν από 15 έως 50 άδειες, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σε αυτόν θα απαγορευτεί η συμμετοχή όσων μετά τη δημοσίευση του νόμου παρέχουν online υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στην ελληνική επικράτεια. Οι άδειες που θα εκχωρηθούν έναντι τιμήματος θα έχουν αρχικά 10ετή ισχύ με δυνατότητα παράτασης, η οποία εφόσον δοθεί θα συνοδεύεται από την καταβολή νέου τιμήματος.

Τη συνολική εποπτεία του χώρου των πάσης φύσεως παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που λειτουργούν στο διαδίκτυο, θα έχει η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η επιτροπή θα ελέγχει μεταξύ άλλων τα τεχνικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια που παίζονται είτε σε δημόσιους χώρους είτε στο διαδίκτυο καθώς και τα παιχνίδια στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά του στοιχήματος. Επιπροσθέτως η επιτροπή θα αναλάβει και την πιστοποίηση των παιχνιδιών που είναι κατάλληλα για ανηλίκους. Επιπλέον θα δημιουργηθεί ένα σύστημα για τη «λογισμική παρακολούθηση όλων των μορφών παιγνίων και όλων των πιστοποιημένων παιγνιομηχανημάτων και ιστοτόπων».

Στα τυχερά παιχνίδια μέσω παιγνιομηχανημάτων, οι μετέχοντες θα μπορούν να ποντάρουν από 0,10 μέχρι και 5 ευρώ κάθε φορά. Για την προστασία των ανηλίκων κάθε παίκτης θα πρέπει να περνά από διαδικασία πιστοποίησης μέσω της οποίας θα ενημερώνεται στο σύστημα λογισμικής παρακολούθησης. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εκδίδεται ατομική κάρτα για κάθε παίκτη όπου θα διαπιστώνονται η ηλικία και το ΑΦΜ του.

Ads