Οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα στρατηγικής για την περίοδο 2012-2014 θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που κατέφθασε στην Αθήνα τη Δευτέρα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας διαμηνύει πως η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της ενώ επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις φόρων.

Ads

Αναφορικά με την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικα, πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η αποστολή θα είναι ολιγομελής και τεχνικού χαρακτήρα. Θα παραμείνει στη Αθήνα από τις 5 μέχρι τις 7 Απριλίου. Το κλιμάκιο θα έχει συζητήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, ενόψει της επίσημης τρίμηνης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που θα γίνει από το βασικό κλιμάκιο το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα εξεταστούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Μάιο, όπου θα κριθεί και η αποδέσμευση της 5ης δόσης των δανείων.

«Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματός της» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην τηλεόραση των Financial Times, εν όψει της επίσκεψης της τρόικα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από χώρα της Ευρωζώνης σε ένα χρόνο, καθώς και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη φορολογία, το ασφαλιστικό σύστημα, την αγορά εργασίας και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σε λίγες εβδομάδες το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο έως το 2015 καθώς και τα βασικά σημεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δις. ευρώ, τα οποία αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του προγράμματος. «Όπως είπαμε από την αρχή, έχουμε ένα μαραθώνιο και όχι σπριντ. Κάναμε τα πρώτα βήματα, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε» υποστήριξε. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει «κόπωση» από την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση, όπου πρέπει να εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Ads

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός είπε ότι είναι ευπρόσδεκτο το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις σε έργα υποδομής. Αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η Κυβέρνηση – ξεκινήσαμε, είπε, με τη ΔΕΠΑ, την επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο της Αθήνας, μετά τα κρατικά λαχεία, τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια που θα ομαδοποιηθούν για να έρθει στρατηγικός επενδυτής – και τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη συμμετοχή ξένων επενδυτών σε έργα υποδομής. Όσον αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, που είναι πολύ σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία εταιριών – τα λεγόμενα οχήματα ειδικού σκοπού – μέσω των οποίων θα «έρθει μπροστά» η αξία τους.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, αλλά οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το ύψος της αύξησης και από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις, δήλωσε ο Υπουργός. Η αύξηση των επιτοκίων, είπε, είναι θέμα που δημιουργεί ανησυχία, αλλά σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι μία μικρή αύξηση των επιτοκίων θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ να μειωθεί η εξάρτησή τους από την πηγή αυτή. Τόνισε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

«Θα αρθούν οι αδικίες στους μισθούς»

«Στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων. Αν θα γίνει άμεσα ή σε μια μεταβατική περίοδο θα το δούμε, αλλά είναι προφανές ότι αυτές οι αδικίες θα αρθούν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, ενώ για τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και για το πώς θα καλυφθούν είπε ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες δράσεις, οι οποίες ξεκαθάρισε πως δεν θα αφορούν οριζόντιες μειώσεις, «όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων». «Θα είναι», πρόσθεσε, «παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων και θα ανακοινώσουμε στον επόμενο μήνα». Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει ένα δύσκολο έργο και τα καταφέρνει, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Διαψεύδουν τα δημοσιεύματα για το ενιαίο μισθολόγιο Παπακωνσταντίνου – Ραγκούσης

Με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών διέψευσαν σημερινές αναφορές στα ΜΜΕ για το ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, περικόπτονται οριστικά τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας στο δημόσιο τομέα, και προβλέπεται μείωση αποδοχών κατά 30% για περίπου 300.000 υπαλλήλους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα δύο υπουργεία, δηλώνουν «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δημοσιευόμενες και μεταδιδόμενες, σημερινές αλλά και των τελευταίων ημερών, δήθεν πληροφορίες για θέματα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν έχουν καν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις από όσους έχουν επισήμως αναλάβει την επεξεργασία των σχετικών εναλλακτικών εκδοχών. Ξεκαθαρίζουν δε, ότι ισχύουν μόνο όσα έχουν δηλώσει οι δυο υπουργοί σχετικά με το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος διεμήνυσε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απαντήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε μια «νέα άγρια μείωση αποδοχών στο Δημόσιο». «Πολύ γρήγορα από το δεν θα έχουμε οριζόντιες περικοπές που έλεγε η κυβέρνηση και δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις, ερχόμαστε με το καλημέρα και σηματοδοτούμε ένα διοχετευμένο σενάριο με οριζόντιες περικοπές, νέα άγρια μείωση αποδοχών στο δημόσιο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9 o κ. Παπασπύρος. «Η απάντησή μας θα είναι άμεση και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μία τέτοια λογική σε καμία περίπτωση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Συνάντηση Παπανδρέου – Σόρος

Συνάντηση με τον Τζορτζ Σόρος είχε το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Σόρος είχε μιλήσει σε κλειστό συνέδριο, όπου συμμετείχαν Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές, πολιτικά στελέχη και διπλωματικοί παράγοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σόρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί και η σωτηρία αυτή θα έρθει από την Ευρώπη εφόσον υπάρξει συνέπεια στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ανέφερε δε, ότι το κλίμα για την Ελλάδα στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα θετικό.