Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας καλείται να δώσει εξηγήσεις στην Αθήνα για την ισραηλινή επίθεση στο στόλο της Ελευθερίας. Το αίτημα άμεσης κλήσης κατατέθηκε στον Εισαγγελέα στο πλαίσιο της μήνυσης που κατέθεσαν πέρισυ όλοι οι επιβαίνοντες στα πλοία προς τη Γάζα «Έλεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη». Παράλληλα, ευχαριστήρια δέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τον Ισραηλινό πρωθυπουργού επειδή τάχθηκε κατά του στολίσκου προς τη Γάζα. Εν τω μεταξύ σήμερα διαμαρτύρονται επιβάτες του αμερικανικού πλοίου προς τη Γάζα στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.

Ads

Ο Ισραηλινός υπουργός Εχούντ Μπάρακ βρίσκεται πιθανόν στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η παρουσία ή μη του Εχούντ Μπάρακ
κρατείται απολύτως μυστική.

Η μήνυση κατά του Ισραηλινού υπουργού είχε γίνει πέρσι από όλους τους επιβαίνοντες στα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη», συνολικά 38 άτομα, για την κακοποίηση και την αρπαγή των πλοιών. Η μύνηση βρίσκεται στο στάδιο της, προκαταρκτικής εξέτασης, δηλαδή καλούνται οι μάρτυρες από το Ειρηνοδικείο για να καταθέσουν. Σήμερα η δικηγόρος Χρύσα Πετσιμέρη κατέθεσε αίτημα στον Εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση προκειμένου, προκειμένου να καλέσει τον Εχούντ Μπάρακ να δώσει εξηγήσεις για τα αδικήματα τα οποία κατηγορείται. Η δυσκολία ωστόσο έγκειται στο γεγονός της διπλωματικής ασυλίας του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών. Θα πρέπει να διενεργηθεί μια σειρά διαδικασιών με την συμμετοχή του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Ευχαριστήρια στον Γιώργο Παπανδρέου από το Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστηρε σήμερα ιδιαίτερα τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ανάμεσα και σε ηγέτες άλλων χωρών που ανέφερε, επειδή τάχθηκαν κατά της οργάνωσης του διεθνούς στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ads

«Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,
καθώς και τον φίλο μου τον Έλληνα πρωθυπουργό»,
δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την απονομή των νέων βαθμών των πιλότων. Επίσης, ευχαρίστησε «τους πολλούς ηγέτες του κόσμου που τάχθηκαν κατά του στολίσκου χαρακτηρίζοντάς τον ως ‘πρόκληση’ και εργάστηκαν κατά της διοργάνωσής του».

Διαμαρτυρία Αμερικανών ακτιβιστών στην Αμερικανική πρεσβεία

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί επιβάτες του αμερικανικού πλοίου για τη Γάζα σήμερα στις 11:30 διαδήλωσαν στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας αιτούμενοι από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους να δώσουν εξηγήσεις για δηλώσεις τους, με τις οποίες υποστήριξαν μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον άοπλων ακτιβιστών στο πλοίο «The Audacity of Hope». Ζήτησαν επίσης στη διαμαρτυρία τους από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να προστατεύσει τους επιβάτες του αμερικανικού πλοίου. (φωτογραφίες)

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή 24 Ιουνίου τους ακτιβιστές οι οποίοι σχεδιάζουν να πλεύσουν με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, για να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό, ότι θεωρεί πως θα λάβουν μέρος σε μια «προκλητική» ενέργεια και ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν θεωρεί «χρήσιμο» πλοία να «εισχωρούν στα ισραηλινά ύδατα και να βρίσκονται ξανά σε μια κατάσταση όπου οι Ισραηλινοί θα έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει,επίσης, στους Αμερικανούς να μεταφέρουν εφόδια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ήδη επαρκείς διεθνώς αναγνωρισμένοι μηχανισμοί για την μεταφορά αρωγής στη Γάζα.

Το αμερικανικό πλοίο «The Audacity of Hope»

Η ιστοσελίδα «Democracy Now» έχει δημοσιεύσει από εχτές ένα βίντεο για τις συνθήκες μέσα στο αμερικανικό πλοίο «The Audacity of Hope», μέλος του δεύτερου στόλου της Ελευθερίας προς τη Γάζα με στόχο το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.