Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του λιμενικού σώματος 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας, για τον εντοπισμό 22 Αφγανών μεταναστών που αγνοούνται, όταν το ξύλινο σκάφος 30 μέτρων στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας ενημερώθηκε το Σάββατο απόγευμα από το Κέντρο Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού, για τηλεφώνημα που δέχτηκε από αλλοδαπό υπήκοο, σύμφωνα με τον οποίο, επέβαινε σε σκάφος μαζί με άλλους 250 περίπου επιβαίνοντες, με προορισμό την Ιταλία και βρισκόταν σε δυσχερή θέση.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή, όπου έπνεαν άνεμοι Β-ΒΔ εντάσεως 6-7 Bf, δεν κατέστη δυνατός ο απόπλους πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για παροχή συνδρομής, καθώς και τριών αλιευτικών σκαφών, ενώ έγινε σήμα προς όλα τα διερχόμενα – παραπλέοντα πλοία.

Το σκάφος «HASAN REIS» με περίπου 250 επιβαίνοντες μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου 30ν.μ. περίπου δυτικά του νησιού. Το παραπλέον φορτηγό πλοίο «MOMENTUM SCAN» περισυνέλεξε κατά δήλωση του Πλοιάρχου του 241 μετανάστες, από το κινδυνεύον σκάφος (ξύλινο 30-35μ. περίπου), το οποίο τελικά βυθίστηκε. Ο αριθμός των επιβαινόντων μεταναστών ανέρχεται στους 263.

Ads

Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, πραγματοποιήθηκαν έρευνες καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας, για τον εντοπισμό αγνοουμένων, από C-130, ελικόπτερο SUPER PUMA και πέντε παραπλέοντα πλοία με αρνητικά όμως αποτελέσματα.

«Το τραγικό γεγονός της βύθισης σκάφους δυτικά της Κέρκυρας, με δεκάδες ανθρώπους να αγνοούνται, μας υπενθυμίζει ποια είναι η μοίρα των μεταναστών και των προσφύγων που εξαναγκάζονται από τη φτώχεια και τους πολέμους να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη μακριά από τις πατρίδες τους. Το πως αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες είναι πρώτα από όλα ένα μέτρο πολιτισμού και δημοκρατίας των κοινωνιών, με τη σημερινή οικοδόμηση της Ευρώπης Φρούριο να βρίσκεται στον αντίποδα και των δύο αυτών εννοιών», σχολίασε ο ΣΥΝ.

«Οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορούν να ανακοπούν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ούτε με την καταστολή, ούτε με φράκτες στα σύνορα. Αυτό που απαιτείται είναι μια εντελώς διαφορετική πολιτική υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που θα σέβεται το θεμελιώδες δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας, σε συνδυασμό με μια διεθνή πολιτική έμπρακτων μέτρων ενθάρρυνσης της παραμονής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.