Επιφυλάξεις για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη να εγκρίνονται τα κείμενα για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης από αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει θέση σε νεφελώδεις πολιτικές, θέτοντας μάλιστα τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Με τη σειρά της, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κάλεσε τον «καπετάνιο» Γιώργο Παπανδρέου να μαζέψει την κατάσταση, δεδομένου ότι «το μισό ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει να μην πάρουμε την επόμενη δόση».

Ads

Εκτός από την ανάγκη έγκρισης από τη Βουλή όλων των κειμένων για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι όλα τα κείμενα θα πρέπει επιπλέον να υπογράφονται από το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. «Πρέπει να υπάρχει ενότητα» υποστήριξε και «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί», σχολιάζοντας και τη διαφοροποίηση υπουργών εντός της κυβέρνησης. «Δίνουμε έναν πόλεμο σε καιρό ειρήνης, οι ημέρες που περνάμε είναι κρίσιμες» πρόσθεσε.

«Πρέπει να άρουμε αμέσως τις λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί εκτός συνόρων και να συνειδητοποιήσουμε εντός συνόρων ότι ο αγώνας είναι μπροστά. Πρέπει να πολεμήσουμε ομόφωνοι, ορκισμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι. Ενοχικές τάσεις και αμφισημίες δεν χωράνε» σημείωσε.

Υποστήριξε δε, ότι «για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα, πρέπει το σχετικό σχέδιο νόμου πρέπει να ψηφιστεί μέσα από μία δημιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Και που για την ψήφισή του όμως, θα πρέπει να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής, μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική, αλλά τη διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ads

Ο κ. Λοβέρδος, είχε συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι αν δεν τηρηθούν αυτοί οι όροι ο ίδιος «δεν έχει θέση σε νεφελώδεις τακτικές». Υποστήριξε τέλος ότι «βρίσκεται πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τ/σ Mega, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως η χώρα παίζει την τελευταία της ευκαιρία και πως ο ίδιος έχει αναφερθεί σε αυτά τα ζητήματα πολλές φορές και στον Τύπο αλλά και στα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

«Ο πρωθυπουργός είναι ο καλύτερα ενημερωμένος από όλους για την κατάσταση», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει «να προχωρήσουμε δυναμικά». «Εγώ συντάσσομαι με όσους το πιστεύουν αυτό» συνέχισε ο κ.Λοβέρδος, για να τονίσει ότι δεν υποδεικνύει τίποτα στον πρωθυπουργό. «Δεν διαμορφώνω στρατηγικές εξόδου όπως έχουν επανειλημμένα πει για μένα», συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε, ζητά συνευθύνη, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πρόταση να υπογράφουν όλοι οι υπουργοί τις επικαιροποιήσεις του μνημονίου και να περάσει από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό να μαζέψει την κατάσταση, δεδομένου ότι «Έχεις μία Νέα Δημοκρατία, έναν Τσίπρα και το μισό ΠΑΣΟΚ να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα». Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου εξερχόμενη του συνεδρίου Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, σε συνομιλία της με δημοσιογράφους, «πρέπει ο πρωθυπουργός μέχρι αύριο το αργότερο την Τετάρτη να έχει μαζέψει το θέμα. Άλλωστε ο καλός ο καπετάνιος…».

Η κ. Διαμαντοπούλου εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερα πρόσωπα και χαρακτήρισε την εκλογές ως τη μόνη σίγουρη λύση για να μην πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου. Επίσης, στη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο, σημείωσε πως «σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, σ’ ένα πέλαγος με τεράστια τρικυμία, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνος του ο πρωθυπουργός και από δίπλα του το πλήρωμα να σπαράζει».

«Δεν τίθεται θέμα παραίτησης Λοβέρδου»

Νωρίτερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του υπουργού Υγείας. Η δράση του κ. Λοβέρδου «κάθε άλλο παρά παραίτηση μαρτυρεί», υπογράμμισε. Ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού, ο κ. Πεταλωτής σχολίασε ότι ο κ. Λοβέρδος «κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά με άμεσα αποτελέσματα», ενώ, όπως επισήμανε, οι υπουργοί καταθέτουν τις πολιτικές τους προτάσεις και οι αποφάσεις λαμβάνονται από το υπουργικό συμβούλιο.

«Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του, ομολογεί την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην οποία και ο ίδιος μετέχει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «Οι δηλώσεις Λοβέρδου αντανακλούν τα αδιέξοδα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και την απαίτηση κυβέρνησης – πλουτοκρατίας – τρόικας, να γίνει ακόμα πιο επιθετική η συναίνεση που ήδη υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να τσακιστεί κυριολεκτικά ο λαός». «Εγώ έχω εμπιστοσύνη και στο μυαλό και στην εντιμότητα του κ. Λοβέρδου», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Λα.Ο.Σ., Γιώργου Καρατζαφέρης.