Ανικανοποίητη είναι η Τρόικα από τα επίπονα μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί, εξαγγέλλοντας πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, ως το 2015, το οποίο προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την στάση των εκπροσώπων της τρόικας στη συνέντευξη Τύπου, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας Ντομινίκ Στρος-Καν (ΔΝΤ), Ζοζέ Μπαρόζο (Κομισιόν) και Ζαν-Κλοντ Τρισέ (ΕΚΤ) και είχε και τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Ντομινίκ Στρος Καν. Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που καταδεικνύουν την αντίδραση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Τρόικας, ως υποκριτική.

Ads

Με αφορμή τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικας στην Αθήνα και την ένταση που έχει πυροδοτήσει στο πολιτικό σκηνικό, ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας Ντομινίκ Στρος-Καν (ΔΝΤ), Ζοζέ Μπαρόζο (Κομισιόν) και Ζαν-Κλοντ Τρισέ (ΕΚΤ). Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον έλληνα πρωθυπουργό εκφράζοντάς του «την κατανόησή του προς το πνεύμα των επισημάνσεών του και τον σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό». Υπενθυμίζεται ότι δηλώσεις για πώληση δημόσιας περιουσίας, ώστε να αγοραστεί το ελληνικό χρέος έκανε χτες και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τραα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη», τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε: «Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας».

Ads

Προσθέτοντας είπε: «Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ’ αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε – στη διάρκεια ομιλίας του στη Βέροια – ότι την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη. «Οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν χθες είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα» δήλωσε. Όπως υποστήριξε «τελεσιγραφικές υποδείξεις και εντολές για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού δημοσίου, η περιουσία του ελληνικού λαού δεν δεχόμαστε από κανέναν. Και από κανένα, δεν δεχόμαστε να κουνά το δάκτυλο του στον ελληνικό λαό, μέσα στο σπίτι του. Να το κουνάνε στα δικά τους σπίτια».

«Ο ελληνικός λαός κυβερνά την Ελλάδα, δεν την κυβερνά και δεν τη διαφεντεύει κανείς άλλος», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξή Τύπου των επικεφαλής της τρόικας. «Όσοι βοηθούν την προσπάθειά μας -και τους ευχαριστούμε γι αυτό- ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας φάνηκε το γνωρίζουν αυτό, ο υπουργός απάντησε πως «όχι και γι αυτό τους το υπενθυμίζουμε, ώστε να το γνωρίζουν πολύ καλά από τώρα και στο εξής».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης:

Απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ζητά η ΝΔ, σχολιάζοντας τη μεταμεσονύχτια αντίδραση της κυβέρνησης στην προκλητική – όπως αναφέρει- συνέντευξη Τύπου της Τρόικας. «Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μιχελάκης, χαρακτηρίζοντας «φαρσοκωμωδία» τη μεταμεσονύχτια «θεατρική παράσταση της κυβέρνησης».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση». «Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε ότι «ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων ‘τροϊκανών’».

«Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της ΕΕ και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα αλλά και σύμπνοια.», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά με ποιανού το μέρος είναι και όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση» υποστήριξε ο ίδιος. Όπως δήλωσε, όλα αυτά, περί κατοχής ξένων δυνάμεων, των κακών τροϊκανών και της κακιάς Μέρκελ είναι εύπεπτα παραμύθια.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για ιταμό ύφος και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της», δήλωσε.

Οι επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής εξήγγειλαν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για πώληση ακίνητων, μετοχών και κρατικών εταιρειών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.