Πολλές υπήρξαν οι αντιδράσεις πολιτικών και μη φορέων για τη χθεσινή επίθεση που δέχτηκαν διαδηλωτές από δυνάμεις των ΜΑΤ, εκ των οποίων ένας τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας, μετά από 4ωρη εγχείρηση. Από το χτύπημα που δέχτηκε, όπως πιθανολογείται με την ανάποδη πλευρά αστυνομικού γκλομπ, του δημιουργήθηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Ads

Η κατάσταση του 31χρονου διαδηλωτή, Γιάννη Καυκά, παραμένει κρίσιμη. Σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που ανάγνωσε στους δημοσιογράφους ο συντονιστής Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής, Σταμάτιος Πίνης, ο τραυματίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας διασωληνωμένος, ενώ η κλινική του εικόνα είναι αμετάβλητη. Τα αποτελέσματα της αξονικής εμφανίζουν εμμονή του ήπιου μετατραυματικού οιδήματος, ενώ, όπως επισήμανε ο κ. Πίνης, συνεχίζεται η συντηρητική αγωγή και θα γίνει επανέλεγχος με νέα αξονική. Όπως ανέφερε ο ίδιος, στο Γενικό Κρατικό Νικαίας νοσηλεύονται και άλλοι τέσσερις διαδηλωτές, η κατάσταση υγείας των οποίων δεν εμπνέει ωστόσο ανησυχία. Ομαλά εξελίσσεται η υγεία του 29χρονου διαδηλωτή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Εν τω μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τρεις αστυνομικοί και ο επικεφαλής αξιωματικός τους που εμφανίζονται σε βίντεο να ξυλοκοπούν διαδηλωτή στη χθεσινή πορεία. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των τριών αστυνομικών της ΥΑΤ.

Παράλληλα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 12 συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της χθεσινής πορείας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Επτά παραπέμπονται σε τακτική ανάκριση καθώς σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, σε συνδυασμό με τον «κουκουλονόμο». Ακόμη τρεις διώκονται για πλημμελήματα και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία. Οι τελευταίοι δύο παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα ανηλίκων.

Ads

Για σήμερα το απόγευμα, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές και αριστερές οργανώσεις και άλλοι φορείς διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στις 18:00 το απόγευμα για τα περιστατικά. Παράλληλα πολλές είναι οι αντιδράσεις για τα περιστατικά αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν στη διαδήλωση από πολιτικούς και μη φορείς.

ΕΙΝΑΠ Νικαίας: «Δολοφονική απόπειρα»

Από την τοπική επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «βαρβαρότητα» και δεκάδες τραυματίες που διακομίστηκαν «χτυπημένοι από τα ΜΑΤ».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «δεκάδες τραυματισμένοι-χτυπημένοι από τα ΜΑΤ διαδηλωτές διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ ή ήλθαν μόνοι τους στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι. Ανάμεσά τους 30χρονος διαδηλωτής που διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα». Η τοπική ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει «την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα» και «όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό της χώρας για την δολοφονική απόπειρα ενάντια στον συγκεκριμένο συμπολίτη μας που είναι σε βαριά κατάσταση και κινδυνεύει η ζωή του, αλλά και ενάντια σε όλους τους άλλους διαδηλωτές». «Η βία και η καταστολή ενάντια στο λαό που αντιστέκεται έχουν κοντά ποδάρια» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονικής απόπειρας».

Πρωτοφανή αγριότητα καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ

Για πρωτοφανή αγριότητα, αυταρχισμό και βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση «για να κάμψει τους αγώνες των εργαζόμενων και να διαλύσει την απεργιακή πορεία στην Αθήνα» έκανε λόγο η ΑΔΕΔΥ. Όπως καταγγέλλει, «ο τραυματισμός δεκάδων διαδηλωτών και ιδιαίτερα ο σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτή στο κεφάλι από γκλομπς των αστυνομικών δυνάμεων, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές».

«Είναι φανερό ότι η σημερινή επίδειξη δύναμης από τις ειδικές δυνάμεις καταστολής αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια προώθησης και του νέου μνημονίου έχει αποφασίσει το “σπάσιμο” των κεφαλιών των διαδηλωτών και των παιδιών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΑΔΕΔΥ, διαμηνύοντας πως «ο αυταρχισμός και τα μέσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κάμψουν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα».

Αλλά και η ΓΣΕΕ έκανε λόγο για απαράδεκτες και καταδικαστέες αστυνομικές πράξεις βίας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης. Χαρακτηρίζοντας «πέρα από κάθε όριο» την αστυνομική βία, η ΓΣΕΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως «Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της χώρας αντιπαλεύουν και συγκρούονται με τις αντεργατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που πλήττουν τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Η δράση και ο αγώνας των συνδικάτων θα συνεχιστεί ενάντια σε κάθε μορφής βία και αυθαιρεσία, κρατική ή παρακρατική».

Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, καταγγέλλει την «εγκληματική επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρά τραυματισμό ενός». «Η αστυνομική επίθεση εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των αστικών μηχανισμών να τσακίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη, που προκαλείται από την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, ΕΕ και πλουτοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή βάναυση και αναίτια δολοφονική επίθεση» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι φανερό ότι όσο εντείνεται η ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τόσο πιο βάρβαρη και αυταρχική είναι η στάση της απέναντι στους εργαζόμενους και στον λαό που αντιστέκεται».

Η Δημοκρατική Αριστερά, με τη σειρά της, καταδικάζει «την ακραία βία που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί». Και συνεχίζει: «Οι εικόνες αστυνομικών να επιτίθενται σε πολίτες με ανάποδα τα κλομπ προκαλούν την κοινή γνώμη και εκθέτουν την ελληνική αστυνομία με ενέργειες που προδίδουν βαρβαρότητα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πολιτικά εκτεθειμένο. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να διερευνήσει την υπόθεση χωρίς συμψηφισμούς και δικαιολογίες».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «χαιρετίζει τη σημερινή μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και καταγγέλλει την απρόκλητη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στην μεγαλειώδη απεργιακή πορεία στην Αθήνα, που είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες διαδηλωτές να βρεθούν στα νοσοκομεία, αρκετοί σοβαρά τραυματισμένοι και τουλάχιστον ένας από αυτούς να δίνει μάχη για την ζωή του με βαρύτατο τραύμα στο κεφάλι στο νοσοκομείο της Νίκαιας». «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μια κυβέρνηση εγκληματιών, μεταφορικά και κυριολεκτικά! Για να περάσουν τον οδοστρωτήρα του “μεσοπρόθεσμου προγράμματος”, για να δώσουν μήνυμα πυγμής στα αφεντικά τους την Τρόικα, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες δεν διστάζουν να στείλουν τις δολοφονικές τους ορδές απέναντι σε μια ειρηνική διαδήλωση του λαού και της νεολαίας».

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταγγέλλουν «τη δολοφονική επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων κατ΄ εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή απεργιακή διαδήλωση. Συγκεκριμένα, ενώ η πορεία αποχωρούσε από την πλατεία Συντάγματος προς την οδό Πανεπιστημίου όπου και θα τερματιζόταν, χτυπήθηκε βίαια και εντελώς αναίτια από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Χιλιάδες διαδηλωτές των απεργιακών μπλοκ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τόνους χημικών, χτυπήματα με γκλομπ και συλλήψεις». «Είναι προφανές ότι υπήρξε σαφής εντολή από την κυβέρνηση να δοθεί το μήνυμα της σιδερένιας φτέρνας μπροστά στη γιγάντωση της λαϊκής οργής και της απεργιακής ανυπακοής».

Το ΚΚΕ(μ-λ) «καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το δολοφονικό χτύπημα της απεργιακής διαδήλωσης της 11ης Μάη στην Αθήνα. Το μπλοκ της Ταξικής Πορείας, αλλά και άλλα μπλοκ δέχτηκαν την απρόκλητη και μανιασμένη επίθεση των ΜΑΤ, που περικύκλωσαν τη διαδήλωση και με γκλομπ και δακρυγόνα επιχείρησαν να τη διαλύσουν».

«Από την αρχή της πορείας οι δυνάμεις καταστολής είχαν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω της δείχνοντας για μια ακόμα φορά την πρόθεση των κυρίαρχων να ανακόψουν με ωμή βία και καταστολή την κοινωνική οργή και αντίσταση. Ενώ ένα μεγάλο μέρος της πορείας είχε περάσει από το Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή και κατευθυνόταν προς τα Προπύλαια, τα μπλοκ συνελεύσεων γειτονιάς, ταξικών σωματείων βάσης, αναρχικών/αντιεξουσιαστών και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής» αναφέρει η συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης- Πατησίων. «Σε αυτό το κομμάτι της διαδήλωσης, στην οδό Πανεπιστημίου, βρισκόταν και η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων τη στιγμή που δέχτηκε και αυτή μαζί με τα υπόλοιπα μπλοκ τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα ο σύντροφός μας Γιάννης Κ., που κρατούσε το πανό της Συνέλευσης, να τραυματιστεί σοβαρά» τονίζεται. «Ο σύντροφος μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Νίκαιας με εσωτερική αιμορραγία στο κεφάλι, χειρουργήθηκε άμεσα και νοσηλεύεται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση» επισημαίνει η ανακοίνωση και καταλήγει: «καμιά απόπειρα καταστολής και τρομοκράτησης δεν είναι ικανή να μας κάνει να σιωπήσουμε. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό του συντρόφου μας Γιάννη Κ. που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και σε όλους τους τραυματισμένους και συλληφθέντες διαδηλωτές της απεργιακής πορείας της 11ης Μάη».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου. «Η βία είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται. Οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών υπό την εποπτεία εισαγγελέα».

«Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε και την αυτοδικία ως λύση. Καταδικαστέα, λοιπόν, είναι και η συμπεριφορά όλων όσων εισέβαλαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας και άσκησαν βία προς τις Αρχές που διενεργούσαν ανάκριση, παρουσία εισαγγελέα, ακόμη και στον ιατροδικαστή, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τη διερεύνηση της αλήθειας. Επιβάλλεται να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και να δείξουμε την ψυχραιμία και τη σύνεση που χρειάζεται» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Την «οργή» του για το βίντεο που απεικονίζει αστυνομικούς να ξυλοκοπούν διαδηλωτή εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ζήτησε από την ηγεσία της αστυνομίας την πλήρη και άμεση εξακρίβωση των στοιχείων όσων εμπλέκονται. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των αρχηγών των σωμάτων ασφαλείας σχετικά με τη δημόσια συμπεριφορά τους, το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και την αποφυγή αυθαιρεσιών.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος την εικόνα αστυνομικών που χτυπούν διαδηλωτές που βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος. «Αυτοί οι οποίοι έτρεχαν και κλοτσούσαν αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να αμυνθεί, πιστεύω ότι είναι ακατάλληλοι για αστυνομικοί», δήλωσε στη ΝΕΤ, εκτιμώντας ότι σε αυτό το συμπέρασμα θα καταλήξει και η αστυνομική έρευνα.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του τραυματισμού του Ιωάννη Καυκά» υποστήριξε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Ώθωνας.

Δείτε επίσης: Βασανισμός πολίτη. Τα γεγονότα