Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των εσωκομματικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση αναβάλει κατά μία ημέρα τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν οι βασικές γραμμές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2012-2015, ενώ μεταθέτει και την ψήφιση του σχεδίου κατά 15-20 ημέρες, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα ποσά του κάθε υπουργείου. Ήδη, η Α. Διαμαντοπούλου εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την περαιτέρω περιστολή των δαπανών στο υπουργείο Παιδείας, ενώ υπουργείο Οικονομικών και υπουργείο Εργασίας κατέληξαν τελικά σε ένα συμβιβασμό σχετικά με τη συμβολή του τελευταίου στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ads

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015 προβλέπει μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει πως η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Στο πλαίσιό του, προβλέπεταιαναθεώρηση των κριτηρίων χορήγησης των κοινωνικών επιδοµάτων µε στόχο τη µείωσή τους προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή, ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ κατ’ άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά). Από τη µείωση των κοινωνικώνεπιδοµάτων εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσµευθεί για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. και περικοπή δαπανών που φθάνειτα 3 δισ. από τώρα µέχρι και το 2015.

Το τελευταίο τριήμερο ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησής του, με αντικείμενο τις περικοπές ανά υπουργείο στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η υπουργός Παιδείας, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής της με τον Γ. Παπανδρέου εξέφρασε επιφυλάξεις για τις δυνατότητες του υπουργείου Παιδείας για περαιτέρω περιστολή των δαπανών του στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ads

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πως το υπουργείο Παιδείας έχει προϋπολογίσει και εξασφαλίσει περικοπές δαπανών ύψους 900 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας, ενώ για τα περαιτέρω 300 εκ. ευρώ που «ζητήθηκαν» ως συμβολή του υπουργείου στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, καθώς, όπως έχει αναφέρει κι άλλη φορά, υπάρχουν πλέον ανελαστικές δαπάνες του υπουργείου που είναι δύσκολο να περικοπούν.

Αλλά και στο υπουργείο Εργασίας εμφανίστηκε δυστοκία, με τη Λούκα Κατσέλη να δηλώνει αδυναμία εξοικονόμησης την επόμενη τριετία του ποσού των 8,5 δισ. ευρώ. Τελικά υπήρξε συμβιβασμός στα 7 δισ. Η τρόικα πάντως εμφανίζεται να διατηρεί τις επιφυλάξεις ως προς την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. Στη διάρκεια επίσκεψής της την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας ζήτησε την τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων στην εκπλήρωση των στόχων που έχουν, κάνοντας παράλληλα αποδεκτές τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για εξοικονόμηση των 7,5 δις ευρώ έως το 2015.

Η τρόικα εξέτασε σημείο προς σημείο την εξοικονόμηση που μπορεί να προέλθει από αύξηση των εσόδων και περιστολή δαπανών. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα από 1,4 δις από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς κατά το προηγούμενο έτος έχουν εξοικονομηθεί περί τα 850 εκατομμύρια, ενώ οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 1,07 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και αναμένεται η εξοικονόμηση 100 έως 200 εκατ. ευρώ από τον εντοπισμό διπλών και τριπλών συντάξεων και «μαϊμού» επιδομάτων. Επίσης, το υπουργείο προσδοκά μεγάλα οφέλη από την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που σήμερα φθάνει το 25% από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και του εργόσημου και από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, το οποίο είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου για τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του προγράμματος των 23 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διορθωτικές κινήσεις για το 2010 και το 2011. Μάλιστα, προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές για την οριστικοποίηση της συμβολής των υπουργείων στο πρόγραμμα, η ψήφιση του τελευταίου από τις 15 Μαΐου που είχε προβλεφθεί αρχικά, μετατίθεται για τα μέσα Ιουνίου.