Τις απολύσεις, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την ακρίβεια και τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις έθεσαν στο επίκεντρο οι διαδηλώσεις με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, 3.500 διαδηλωτές συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (πλατεία Κλαυθμώνος) και των πρωτοβάθμιων σωματείων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (Μουσείο), και 5.000 στο αντίστοιχο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (Σύνταγμα).

Ads

Οι διαδηλωτές των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Τα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αντιεξουσιαστικών κινήσεων, τα οποία ακολούθησαν, είχαν πρόθεση να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της ΕΕ στη Βασ.Σοφίας ωστόσο εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Τα μέλη του ΠΑΜΕ πάντως πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό την αμερικανική πρεσβεία -συμμετείχε και η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στο επίκεντρο όλων των χαιρετισμών και συνθημάτων τέθηκαν οι ανατροπές εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως και η αυξανόμενη ανεργία, που απορρέουν από τη δέσμευση της χώρας στις επιταγές του Μνημονίου για το δανεισμός της.

Το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ Χρήστος Κρατσιώτης μίλησε για ανάγκη συντονισμού της πάλης «με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της λαϊκής εργατικής οικογένειας» και άσκησε κριτική τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στον «κρατικό συνδικαλισμό». «Σεβασμό των δικαιωμάτων μας» αξίωσε ο οργανωτικός γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, ο οποίος υπενθύμισε ότι έπεται η απεργιακή κινητοποίηση της 11ης Μαΐου. «Η Πρωτομαγιά του 2011 βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Ads

Στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς συμμετέχουν και τα σωματεία των ναυτεργατών ενώ από τα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (ΗΣΑΠ). Το μετρό λειτουργεί από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, τα τρόλεϊ από τις 7:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ ενώ τα λεωφορεία λειτουργούν κανονικά.

Θεσσαλονίκη

Τρεις συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και κατέληξαν στο μνημείο προς τιμή των καπνεργατών που σκοτώθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ιστορικού “Μάη του 1936” στη Θεσσαλονίκη (γωνία των οδών Βενιζέλου και Εγνατία). Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου (στην οδό Εγνατία- Αριστοτέλους). Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα, (και πορεία προς το Λευκό Πύργο) πραγματοποίησαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Με προσωπικό ασφαλείας θα κινηθούν αύριο στη Θεσσαλονίκη τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της πρωτομαγιάς. Κανονικά προβλέπεται να γίνουν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».